maanantai 28. marraskuuta 2011

Sinterklaas

En tule tänä vuonna olemaan Hollannissa kun on Sinterklaasavond, mutta ehkä jonakin vuonna pääsen todistamaan tämän iloisen tapahtuman. Tyhmintä tässä on, että epähuomiossa missasin sen kun Sinterklaas tuli Espanjasta höyrylaivallaan muutama viikko sitten. Tuolloin olin Eindhovenissa valojen lumoissa..

Nyt kuulkaas lapset kerron teille vähän enemmän Sinterklaasista. Kyseinen heppu tullee siis Espanjan mailta laivalla marraskuun puolessa välissä. Ainiin, hän ei tietenkään tuu yksin, vaan mukanaan tullee Zwarte Pietenit (naamastaan ihan mustat ja värikkäissä vaatteissa olevat apurit). Tultuaan maihin hän mennee hevosella ihmisjoukon läpi ja heittelee pikkusia puolipyöreitä piparipalloja eli kruidnoteneita / pepernoteneita. Koko helahoito televisioidaan Hollannissa sekä Belgiassa. Seuraavien viikkojen ajan pirpanat pistää kenkänsä takan etteen tai jos ei oo takkaa niin jonkii muun lämmityslaitteen luo. Kenkään laitettaan porkkanaa ja ehkä myös vähän heinää ja vettä Sinttiksen hevosta varten. 
Aamulla kun lapset herrää niin kappas, kengässä on karkkeja! Ylleensä kenkiin on ilmestyny mandariinia, pepernoteneita, speculaas-keksejä tai vaikkapa suklaakirjain (tietty lapsen nimen alkukirjain). Jos lapsi saa isomman lahjan, ylleensä sen kanssa pistettään hauska runo.

Kävin pari kuukautta sitten luennolla, jossa Sinterklaasista ja sen historiasta kerrottiin, mutta totta puhuen paremman tatsin sain siihen viimeisessä Couchsurfing-paikassani, sillä siellä oli 5-vuotias lapsi. Itseasiassa ommiinkii kenkiin oli ilmestyny niitä pikkusia pepernoteneita.
Eilen aamulla kun olin jottain tiskailee niin hostini kertoi että Zwarte Pietenit oli taas käyny kylässä. Menin kengille niin kappas, taas pepernoteneita kengässä, mutta tällä kertaa kenkien vieressä oli myöskin hupasa runo ja lahjapaketti.
Ylleensä lahja saahaan 5. päivä joulukuuta, mutta koska en oo ennää sillon maisemissa niin sain sen jo nyt.


Katoin eilen Hollannin Love Actually -elokuvan Alles is liefde. Suosittelen kattommaan sen tai ainakin tämän ylläolevan videopätkän. Pakko myöntää, että minnuu ainakin kovasti kiehtoo tämä Sinterklaas-kulttuuri..

1 kommentti:

  1. ihana!

    siistii että sun couchemo tekkee tolleensa sullekin.

    mulla oottaa muutamat parit kenkiä ja parit havainnasit lahjaansa tuolla ovella. kumpa sinne ilmestyisi jotain.. tai oispa suklaakalenteri edes:(

    pusuja rakkaalle.

    VastaaPoista