perjantai 30. joulukuuta 2011

YEMEK food YEMEK YEMEK

Turkkilaisesta keittiöstä löytyy veggaanillekkii kovasti kaikkee suuhun pantavaa. Ainoo vaan, että kasvissyöntiä, varsinkin veganismia katsotaan hyvin kieroon. Täällä kun ei meikäläisiä pahemmin ole.. Lihhaa sen olla pittää ja jos on kotona kanoja niin kaula vaan katki ja tuoretta ruumista pöytään! Olenkin erään ystäväni suosituksesta alkanut täällä kertoa, että olen kaikelle elläinperäselle allerginen. Mennee paljon paremmin läpi kuin semmoset "en syö tätä enkä sitä enkä muuten tuotakaan, että voisitko jonkinmoisen aterian minulle väsätä". Tähän listaan muutamia lemppariruokiani.

1. barbunya pilaki
Barbunya pilaki on hyvin olliiviöljyinen ruoka (ks. kuva), joka tarjoillaan kylymänä. Hirveen vaikee ei ois tätä kotokeittiössä tehhä, joskin oikeanlaisten papujen löytäminen saattaa olla joillekuille hankalaa. Papujen lisäksi tommaattia, sipulia, valakosipulia, paprikaa, porkkanaa ja mausteita. Siinä kaikki. Joko on ruoka valmista, joko? Ainiin, varraa leipää vierelle. Tuota öljyä on turha jättää keskenään lilluskelee, eikä sitä kannata kyllä suorilta ryystelemmäänkää rueta..

2. biber dolması
Täytetyt paprikat, kuka nyt niistä ei pitäisi? Harmi vaan kysseisestä ruuasta on vaikkee löytää mitenkään imartelevia kuvia.. Sissään riisiä, sipulia, valakosipulia, rusinaa jos niikseen tullee, minttua ja mausteita. Hölömöimmät pistelee paprikaa suuhun jauhelihalla, mutta meikäläiselle se mennee iliman tai kotikeittiössä mieluiten kera soijarouhetäytteen. Huomio: täällä on niin monta eri paprikavaihtoehtoa, että huhhuh. Tykkäänki paljon enemmän tämmösistä vähä pienemmistä paprikoista ku mitä Suomessa perus-K-kaupasta ostelen.

3. çiğ köfte
Voi niitä aikoja, kun Turkin çiğ köftet valmistettiin lihasta. Vielä vuonna 2007 innoissaan kuljettiin tiettyyn paikkaan Ankaran keskustassa lihatonta versiota saamaan. Alunperin tämä herkku nimittäin valmistettiin raa'asta lihasta, joka lopulta sai ihmiset sairastummaan. Liha kiellettiin çiğ köfteistä kokonaan ja jee, nyt jokasella vilkkaalla kaupungin nurkalla onkin veggaanille çiğ köftet valmiina pyöräytettäväksi. Kaikkein hauskinta on syödä köfte dürüm-muodossa eli rullan sisällä. "Köfte" valmistetaan bulgurista, sipulista, vedestä, tommaatista ja mausteista. Lopuksi mukkaan piäsöö vielä tuoretta minttua ja persiljaa. Dürümin sissään tunkastaan loppusillauksena sallaatinlehti.

4. çoban salatası
"Paimenen salaatti" valmistettaan tommaateista, kurkusta, sipulista, vihreästä paprikasta, mintusta ja persiljasta. Sen päälle lirrautettaan aimo annos sitruunamehua, olliiviöljyä sekä suolaa. Hyvänmakunen sallaatti, jota saa heleposti mistä vaan miten vaan. Tämä on myös monesti alakupalana, jos sattuu mennee vähän lokanta-ravintoloita kauemmaksi.

5. ezogelin çorbası
Ezo-morsiamen keitto on hyvin tavanomainen turkkilaiseen keittiöön kuuluva keitto, jonka pääaineksina on punaiset linssit ja bulgur. Muina aineksina on riisi, oliiviöljy, voi, sipuli, valkosipuli, tommaatti, tommaattikastike, paprika, chili, kuivattu minttu, mustapippuri sekä suola. Ezogelin-keittoa tarjoillaan usein sitruunaviipaleiden kera. Ken ei mintusta järemmin perusta niin ei välttämättä ezogelinistäkään..Varoituksen sana.

6. imam bayıldı
Tämän munakoiso-ruuan nimi on suoraan käännettynä "imaami pyörtyi". Ken ei tiedä, niin imaami tarkoittaa islamilaista uskonoppinutta. Munakoisoihin pistettään sisälle sipulia, tommaattia, persiljaa, valakosipulia, olliiviöljyä sekä vähän maustehisia. Tässä vielä Hs.fi-sivuilta löytynyt resepti. En ole Suomessa turkkilaisissa ravintoloissa käynny, mutta ku oon ulukopuolella listoja sellaillu niin tätä on kyllä aina ollu tarjolla..

7. kuru fasulye
Kuru fasulye eli raa'asti käännettynä "kuiva papu" on valkoisista pavuista koostuva, myöskin hyvin perinteinen, ruokalaji. Turkissa kun ollaan niin tietty monet halluu siihen laittaa lihhaa kaveriks, just jottain lammasta esimerkiksi. Kasvisversiossa siinä on tommaattikastiketta, olliiviöljyä, sipulia, paprikaa, pippuria ja muita mausteita. Turkkilaisista lokanta-ravintoloista (lokanta = halpa "kotikeittiö"-ravintola) saa helposti muunmuassa tätä kuru fasulyea. Täytyy vaan varmistaa, ettei valmistuksessa ole käytetty lihalientä tahi voita.

8. mercimek çorbası
Jos teen kotona linssikeittoa, päädyn aina laittamaan pikemminkin "muhennosta". Tämä linssikeitto on kuitenkin ylleensä paljon tasasempi ku meikäläisen muhennokset. Aineksina linssien kerana on mun muunmuassa porkkanaa ja sipulia. Vaikka vaalee leipä on suomalaisen 100% ruisleivän ystävälle kauhistus ja hirvistys, niin leipä kuuluu osana keiton ryystöä. Palasia vaan keittoon kivasti lillumaan ja turpoomaan, naminami. Oikeeoppisesti tietenkin pittää vielä loppulimat (voi miten kauniisti sanottu) viimisellä leivänkikkareella pyyhkiä.

9. şakşuka
Yksi meze-ruuista on nimeltänsä şakşuka. Mitäs se meze sitten tarkoittaa? Se on Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueilla suosittu alkuruokalajitelma, osaa Wikipedia kertoa. Ne ovat samankaltaisia kuin espanjalaiset tapakset; pieniä lautasella tarjottavia alkuruokia, jotka on suunniteltu nautittavaksi alkoholin kera tai muuten vaan naposteltaviksi. Terveisiä vaan Turkista, meze on tärkein osa rakı-iltaa, tietenkin heti tämän leijonamaitojuoman jäläkeen. Noniin, mitä şakşuka sisältää? Munakoisoa, paprikaa, tommaattia, perunata (jos halluut), kurpitsaa, tommattikastiketta, valakosipulia ja olliiviöljyä. Jotta kaikilla ois hauskaa, niin tähän laitan vielä armon vuodelta 2006 (?) errään hyvin hauskan piisin. Opetelkaa tanssi, niin voiaan sitä joskus yhessä pyöritellä!


 
10. simit
Simit on seesam-rinkeli, joka on tavallinen kaveri aamupalapöydässä. istanbulissa yhdestä pahaisesta rinkelistä jouduin maksamaan Suomen rahassa 40 senttiä, kun taas Ankarassa kadun mieheltä tahi naiselta saa moiseen hintaan joskus jopa neljä kappaletta. Simit käy erittäin hyvin mustan teen sekä olliivien kanssa. Simitiin erikoistuvista kahviloista saa niitä jopa eri muodossa ja täytettynä; on tonnikalalla, juustolla sekä mustilla olliiveilla täytettyjä mukavia paketteja. Tosin omasta mielestäni vain nuo olliivipaketit kelepaa.. Simitejä myyään usseissa kadunkulmissa ja ympäriinsä kulukee vielä miekkosia päällään tarjotin pinollaan rinkeleitä, joka on erinomainen asia yllättäviä nälkätilanteita ajatellen. Rinkeli muodostuu perusaineksista; hiivasta, vedestä, jauhosta, seesaminsiemenistä, suolasta..

11. taze fasulye
Taze fasulye on kuru fasulyen eläväisempi kaveri, taze nimittäin tarkoittaa "tuore". Vihreitä papuja kera olliiviöljyn, sipulin, tommaattien, suolan, sokerin ja veden. Voi että jossain vaiheessa söin tätä ruokaa niin että napa aina ritis.. Erittäin makoista. En ole koskaan tehnyt kysseistä ruokaa alusta loppuun yksin. Luppaan vielä jokkiin päivä! ..ainoo vaan, että Suomessa en hirveemmin oo Turkissa olevien kaltaisiin vihreisiin pappuihin törmänny.

12. yaprak sarması
Näitä viininlehtikäärylöitä saa ostettua Suomesta esimerkiksi kauppahalleista taikka arabikaupoista tölkitettyinä. Kuitenkin tuoreet sarmat on paljon parempia, yllättäen. Sisälle kuuluu bulguria, riisiä, sipulia, valakosipulia, mustapippuria, minttua, persiljaa, tommaattia, öljyä, näin muunmuassa. Joskus itteasiassa tykkäsin näistä paljon enemmän, mutta varmaan tölkki-sarmojen syöminen on saanu nyt vähä liikaa vilunväristyksiä aikaan..

2 kommenttia:

 1. 1. Godkänd, saknar dock ris eller någon sås.
  2. Grönt! ;) Men nej tack!
  3. Underbart!!
  4. "okej då..."
  5. Hajfens soppan såg fräschare ut!
  6. Godkänd
  7. Saknas en sås, kermaviili! ;)
  8. Perfekt! :D
  9. Riktigt bra!!
  10. ÅÅÅÅÅH!!! :D
  11. Nej.
  12. Nej.

  VastaaPoista
 2. 1. Kan äta ris med barbunya om du vill ;p For sure!
  2. JA, TACK!!
  3. Puss.
  4. Smakar gott.
  5. Iuu, Lillen!! :<
  6. :o
  7. Hah.
  8. :))
  9. :)) och klippen..?;D
  10. YAY
  11. TAZE FASULYE rocks, I will make you eat it, bitch!
  12. :I Okej då.

  :-D

  VastaaPoista