tiistai 28. helmikuuta 2012

elokuvaviikko 7

Warrior (2011)
Gavin O'Connor
Alkoholisti ja entinen nyrkkeilijä (Nick Nolte) on juomisellaan muinoin rikkonut perheensä, jonka vuoksi hänen poikansa eivät ole olleet hänen kanssaan tekemisissä. Nuorempi poika haluaa treenata vapaaotteluturnausta varten ja täten hakeutuu isänsä koulutukseen. Sattumoisin hänen etäiseksi jäänyt isoveljensäkin harjoittelee rahapulassaan ottelua varten. Vapaapaini on hauskaa silloin kun se tapahtuu tietokonepelin välityksellä, mutta lihaa ja verta olevien ihmisten taisto etoo. Etäiset suhteet, pettymykset ja niistä aiheutuneet kaunat kuvataan taidokkaasti Nick Nolten rähjäisestä roolihahmosta puhumattakaan.
***½ IMDb 8.3


Persona (1966)
Ingmar Bergman
Kuuluisa näyttelijätär lakkaa kokonaan puhumasta kesken näytöksen ja hänet toimitetaan sairaalahoitoon. Tutkimuksissa käy ilmi, ettei hänessä ole mitään fyysistä vikaa, hän on vain päättänyt lopettaa puhumisen. Nuori ja kokematon hoitaja Alma määrätään mykän näyttelijättären omahoitajaksi. He muuttavat kesäksi yksinäiselle saarelle, jossa heidän välilleen kasvaa erityinen ystävyys. Pian heidän persoonansa alkavat sulaa yhdeksi. Ajatuksia herättävä mestaritekele, jonka jälkeenkin miettii kuumeisesti mikä siinä on totta ja mikä harhaa. Ingmarin Persona on mystinen ja jännittävä, erikoinen ja upea. Siinä on ihana ääni- ja värimaisema.
**** IMDb 8.2

War Horse (2011)
Steven Spielberg
Albert-niminen poitsu näkee erään hevosen syntymän ja sitten seuraileekin sen kasvua. Albun viinaan menevä isä saa heppamarkkinoilla jonkin oudon päähänpiston ja ostaa samaisen hevosen. Albert nimeää sen Joeyksi ja alkaa kouluttaa sitä kaikella rakkaudella ja innolla mitä tuollaiseen pojanjoltikkaan mahtuu. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä isi kuitenkin rahapulassaan myy hevosen armeijalle. Albert tahtoo heppansa mukana sotatantereille, mutta on siihen liian nuori. Joey kiertää maat ja mannut ja kun Albertille tulee tarpeeksi ikää, hän liittyy sotajoukkoihin toivoen pollensa löytyvän. Hermostuttaa kun saksalaiset puhuvat keskenään englantia (saksalaisittain murtaen), yäh, mutta elokuva oli muuten koskettava.
***½ IMDb 7.2/10


A Better Life (2011)
Chris Weitz
Meksikosta laittomasti jenkkilöihin tullut mies toimii puutarhahommissa ja yrittää saada itselleen ja pojalleen hyvän elämän. Hän lainaa siskoltaan rahaa ostaakseen auton ja puutarhavarusteet omaksi, jotta bisnes sujuisi paremmin ja pojan saisi pidettyä kaidalla tiellä. Auto varastetaankin heti, eikä poliiseiltakaan voi pyytää apua. Koko ajan niskaan hönkii pelko siitä, että poika lähtisi mukaan mafiahommiin tai että maahanmuuttajavirasto saisi parivaljakon kiinni ja lähettäisi takaisin tacojen luvattuun maahan. Osuva ja mieltä liikuttava kuvaus ihmisistä, joilla asiat on huonommin kuin meillä suomalaisilla.
***½ IMDb 7.0/10

The Artist (2011)
Michel Hazanavicius
Georg Valentin on mykkäfilmien kunkku. Hän haluaa esiintyä uuden tulokkaan, häntä ihannoivan Peppy Millerin, kanssa. Sitten filmeihin tuleekin ääni mukaan ja yhtäkkiä Valentin on mennyttä aikakautta. Millerin naama koristaa uusia hittileffoja ja Valentinin katkeroituminen voi alkaa. Hän yrittää näyttää maailmalle, ettei elokuvassa tarvitse olla ääntä menestyäkseen. No niin, toimiiko mykkäfilmi 2000-luvulla? Toimii! Jean Dujardin on Valentinina äärimmäisen charmantti ja äänen puuttuminen toki tuo lisää ilmeikkyttä. Intensiivinen ja sykähdyttävä elokuva, jonka jokaisen meistä on nähtävä.
**** IMDb 8.4/10


Extremely Loud & Incredibly Close (2011)
Stephen Daldry
Oskar Schell on yhdeksänvuotias keksijä, tutkija, tamburiinin soittaja ja vegaani pasifisti. Häntä hyvin ymmärtänyt isä saa surmansa Twin Towerien sortumisessa ja Oskar jää erikoiseen maailmaansa aivan yksin. Hän suree isänsä poismenoa ottaen itselleen elämäntehtävän; hänen olisi löydettävä isältä jääneen mystiseen avaimeen kuuluva lukko. Avain on kuoressa, jossa lukee Black. Black-nimisiä henkilöistä New Yorkissa ei hirveämmin olekaan.. Vau, tämä raina nousee reippaasti lempileffojeni joukkoon. Nopeatempoinen, upea, erikoinen, hauska ja jännittävä kuvaavat tätä sanoina parhaiten.
****½ IMDb 6.5/10

Paradise Lost 3: Purgatory (2011)
Joe Berlinger & Bruce Sinofsky
Olipa kerran, vuonna 1993, kolme pientä poikaa, jotka katosivat ja löytyivät metsästä raa'asti surmattuina. Paikkakunnalla kulki huhuja saatananpalvoja-nuorista, joita alettiin kuulustella. 17-vuotias hevistä tykkäävä Jessie myönsi 12 tunnin kuulustelun jälkeen tappaneensa pojat kahden kaverinsa kanssa. Kaikki kolme teiniä saivat kunnon rapsakat tuomiot (elinkautinen sekä kuolemantuomio), vaikka todisteita heitä vastaan ei ollutkaan. Tunnustus oli kuitenkin luultavasti tehty hirveän painostuksen alla ja pojat valittivat tuomiosta. Dokumentti on kolmas osa HBO:n tapaukseen liittyvästä sarjasta. Hieno dokumentti syyttömyydestä, tuomioista, median vaikutuksesta ja byrokratiasta.
***

Hell and Back Again (2011)
Dangfung Dennis
Dokumentti näyttää, millainen vaikutus yhdellä ainoalla luodilla voi olla Afganistanissa komennuksessa olleelle 25-vuotiaalle kenraali Nathan Harrisille. Dokkari sisältää kohtia sotatantereelta, mutta suureksi osaksi siinä keskitytään Nathanin elämään loukkaantumisen jälkeen. Siviilielämään totuttautuminen Afganistanista palattua ei ole helppoa, kun mieli on vielä sodassa ja sekä fyysisessä että henkisessä elossa on isoja ongelmakohtia. Todellinen kurkistus sotilaan post-traumaattisiin olotiloihin ja niiden syihin sekä seurauksiin. Ilman pyssyä ei voi pelkäämättä enää minnekään mennä ja yöksi se otetaan mieluiten patjan alle.
***

Puss in Boots (2011)
Chris Miller
Shrekistä tuttu kissa Puss sai ihan oman elokuvansa. Pienenä Puss oli Tyyris Tyllerön paras kaveri. Yhdessä he haaveilivat taikapavuista, joiden avulla pääsisi pilvien läpi taivaisiin kultaisia munia pykäävän kultaisen hanhen äärelle. Nykyajassa Puss saakin kuulla, että murhanhimoinen rosvopariskunta on saanut papuja käsiinsä. Puss alkaa Tyyriksen kanssa uudestaan yhteistyöhön ja tutustuu hänen kauttaan Kitty Softpawsiin, joka pehmeitten tassujensa tähden on erittäin taitava ja huomaamaton varas. Henkilökohtaisesti Donkey on Shrek-hahmoista eniten sydäntäni lähellä, mutta kuitenkin Puss in Boots osasi viihdyttää. Parasta elokuvassa ehdottomasti kultainen ja suurisilmäinen tipu, johon jostain syystä vähän samaistuin..
*** IMDb 6.8/10

Jodaeiye Nader az Simin (2011)
Asghar Farhadi
Iranilainen pariskunta Nader ja Simin suunnittelevat muuttavansa 11-vuotiaan tyttärensä kanssa Eurooppaan. Kaiken suunnittelun ja viisumeiden hankkimisen jälkeen Nader tuleekin toisiin aatoksiin ja ilmoittaa haluavansa jäädä hoitamaan Alzheimerin kourissa olevaa isäänsä. Tämän seurauksena Simin hakee avioeroa ja pyytää Naderin antavan tyttärensä hänen mukaansa kohti parempaa maailmaa. Naderin isälle hankitaan tällä välin hoitaja, mutta kaikki ei lutviudukaan niin helposti. Kovin montaa iranilaista elokuvaa en ole aiemmin nähnyt. Kiinnostava eikä käy tylsäksi eli myös vieraskielisiä elokuvia karsastavat (Melissa) voivat tämän ilomielin katsoa.
**** IMDb 8.6/10

Anonymous (2011)
Roland Emmerich
Elisabet I:n valtakausi oli poliittisesti hyvin varautunut. Kuninkaallisen hovin romanssit ja aatelisten hankkeet paljastettiin näytelmien varjolla lontoolaisella teatterinäyttämöllä. Kautta aikain on William Shakespearen teksteistä käyty keskusteluja. Kuka hänen näytelmiensä takana onkaan ollut? Roland Emmerich antaa yhden mahdollisen vastauksen kysymykseen. Tässä on hänen videonsa koskien kymmentä syytä miksi hän uskoo Shakespearen olleen huijari. Anonymous-elokuvan päähenkilöinä on mm. Rhys Ifans sekä Vanessa Redgrave. Kiehtova ja jänskäkin elokuva, joka oli kuitenkin liian pitkä ja hienostunut minun ylivilkkaaseen makuuni.
*** IMDb 6.8/10

Albert Nobbs (2011)
Rodrigo García
Albert Nobbs (Glenn Glose) on mies, joka ei paljoa puhua pukahda.  Hän on toiminut jo kolmekymmentä hyvää vuotta tarjoilijan töissä hotellilla kaikessa yksinäisyydessään. Hän pistää joka ainoan pennin talteen huoneeseensa lattialaudan alle, merkitsee tipit vihkoon ylös ja haaveilee avaavansa joskus oman pikku putiikin. Hän tutustuu hotellissa maalauskeikkaa tekevään Hubertiin, joka saa salaisuudellaan Albertin silmät aukeamaan. Glenn Glose tekee vähäeleisenä ja -sanaisena Albertina erinomaisen roolisuorituksen. Henkeäsalpaava draama, jota sulostuttaa The Kids Are All Right -elokuvasta tuttu Mia Wasikowska.
****½ IMDb 6.6/10

Rundskop (2011)
Michael R. Roskam
Jacky Vanmarsenille on kolmekymppinen lihasjärkäle, joka auttaa setäänsä maatilalla. Jotta heidän karjastaan saisi kunnon lihat, he ovat alkaneet pistää eläinparkoihin kasvuhormoneja. Kun lihaa aletaan tuottaa uudelle asiakkaalle, alkaa asiat mennä pieleen. Rundskop eli kansainväliseltä nimeltään Bullhead pureutuu flaamilaiseen hormonimafian toimintaan. Elokuvassa näytetään myös Jackyn traaginen lapsuusmuisto, joka on selvästi muovannut Jackyn sellaiseksi kuin mikä hänestä on lopulta tullut. Tyylikäs elokuva aiheesta, josta en ymmärrä mitään. Jackyn roolista vastaava Schoenaerts bodasi itsensä muskelikuntoon elokuvaa varten ja tekee siinä upean roolisuorituksen.
*** IMDb 7.5/10

Hodejegerne (2011)
Morten Tyldum
Roger Brown on kykyjenetsijä ja rekrytoija. Hänen löytämänsä ihmiset on aina valittu työhön. Hänellä on luksuskoti ja hänen vaimonsa on kuvankaunis blondi, perus-norjalaisen näköinen. Jotta Roger pysyisi rahoissaan, hän varastaa arvokkaita tauluja ja laittaa niiden tilalle kopiot. Vaimonsa gallerian näyttelijäavajaisissa Roger tapaa Clas Greven, joka olisi hänen mielestään juuri täydellinen työntekijä GPS-yritys Pathfinderin johtajaksi. Vaimoltaan hän saa kuulla Greven omistavan alkuperäisen taulun Rubensilta. Rahantuloa ei voi estää.. Hodejegerne on vilkas ja viihdyttävä sekä oikein kunnon teräksistä norjalaista laatua. Suosittelen mitä lämpimimmin. Älkää antako kansikuvan hämätä. Kyse ei ole mistään perinteisestä ampumis-actionista.
**** IMDb 7.5/10

The Hole (2009)
Joe Dante
Yksinhuoltajaäiti muuttaa kahden poikansa kanssa uuteen taloon, jonka kellarista pojat löytävät luukun. Yhdessä he irroittavat luukkua pitelevät tapit ja alkavat tutkia pohjatonta holea eli tuttavallisesti REIKÄÄ naapurin söpön tytön kanssa. Ennen pitkää kolmikko huomaa luukun avaamisen olleen karmiva erhe. Sieltä ulos mönkivät otukset eivät nääs olekaan liiemmin hyvätahtoisia. The Hole ei ole ole mikään perinteinen kauhuelokuva ja sopii mielestäni vähän nuoremmillekin. Väkivaltaa siinä ei juurikaan ole ja siinä oli elementtejä useista muista kauhuelokuvista (mieleen tulee muunmuassa Chucky sekä Ring).
** IMDb 5.8/10

1 kommentti:

 1. Ihana postaus! Voisit harkita uraa leffakriitikkona. Näitä blogipostauksia vaan lähettelemään leffalehdille ni lähtee ura urkenemaan! Ootko muuten koskaan miettinyt opiskella kirjottamista? Oot siinä niin haka! Voisin niin hyvin kuvitella sut kirjailijana kuka viettää kivaa taiteilijaelämää.

  Eka kattoin tästä postauksesta vaan läpi noita kuvia ja mietin, et eipä oikei mikää leffa kiinnosta.. Sit luin höpinöitäs ja ne oli ni innostavia ja kivasti kirjotettuja, et tekis mieli kattoo kaikki! ..Paitsi vika. Etenkin mua kiinnostaa toi leffa mikä kertoo tosta 9-vuotiaasta pojasta, joka on niinku sä, paitsi sä et oo yhdeksän, poika, orpo, etkä soita tamburiinia.. Myös toi dokkari noista surmista kuulostaa aika huikeelta. Oon kattonu noista leffoista vaan ton saapasjalkakissan ja mullakin tuli siitä tipusta mieleen pikkuesmuliini! Iihku!

  Luulin olevani lievästi leffafriikki ja kattovani paljon leffoja mut nyt tajusin, et enhä mä kato ku pariviiis leffaa kuukaudessa (ääks!) ja se, et oon kattonu jotai hyviä klassikoita ja loistavia filmejä on sun ja meijän hullujen leffamaratonien tulosta! Sä ootkin se osa musta, kuka niitä leffoja kattelee :)

  Ja hei kuule oon edistyny! Oon kattonu jo kolme brassileffaa täs viikon sisään. BRASSI!!!!

  Oot kattonu paljon leffoja, ootko vieläkin pipitipuna? Oothan muistanu tehä koulujuttuja myös?

  PUS!!!!!!!!!!

  VastaaPoista