lauantai 4. helmikuuta 2012

talavi


"Haluaisin asua kesät Suomessa ja talvet jossain lämpimässä."
"Voi että on kyllä hieno sää", sanoo ihminen jonka pihalle aurinko nätisti paistaa.
"Inhottava ilma", sanoo toinen joka kävelee lumipyryssä nenänpää punaisena.
"Talvi on hirveä vuodenaika kun silloin on niin kylmää ja ankeeta."
Kuulostaako tutulta?

Mitä enemmän olen matkustellut, sitä enemmän on rakkauteni Suomen kotomaata kohtaan kasvanut ja varsinkin erilaisia vuodenaikoja olen oppinut arvostammaan. Ennen lempivuodenaika oli ehdottomasti kesä, sekä minulla että kaikilla tutuillani. Kesä kesä kesä! Kesältä lähti sellainen loma-arvo sitten kun koulut oli käyty ja tarvi alkaa itse elantoosa tienaamaan. Varmaan justiin loman takia kesä nimittäin olikii lapsuuessa ollu ihaninta aikaa. Ei tarvinnu mennä kouluun, jee! ..paitsi innoissaan kyllä syksyn tullen aina odotti koulun alkua ja paria päivää aikasemmin oikeen herätyskellon kanssa meni nukkumaan ja yritti hienona olla uusia kyniä ja kumeja pennaaliin yhä uuestaan asetellen. 

Snellun puisto.
Oon huomannu, että monet suomalaiset marmattaa kylmyydestä, eivätkä ossaa talvesta nauttia. Turkissa ku oon ollu aina kuukauen kerrallaan ja sit vielä pari kertaa käyny Brasiliassakin, ni oon huomannu energiatasoni olevan alhanen auringon porotuksessa. Kotonaki kesäsin piän aina verhoja kiinni, koska meen niin uniseks lämpimässä ja valosassa. Aivan ihanaa, että meillä on neljä vuodenaikaa. Kevväällä minut täyttää vallan uuet energiavirtaukset ja oon täynnä intoo (niin ku en muuten ois?), kesällä ei tarvii pukkee niin paljon vaatteita ja ihmiset pukkeutuu värikkäämmin, syksyllä on raikas ilima ja on aika sytyttää kynttilät sekä suitsukkeet. Talavi on kumminkin vuodenaika oikeen erikseen. Lunta ja pakkasta! Ihanaa! Rinta rottingilla ulkomailla kerron, että meillä on -30 astetta.

Kahden kotikatuni risteys.
Toinen katu vie Fressille siis, toinen kämpälle..Ootteko tällä viikolla huomannu miten nättiä on ollu ku on lunta puissa ja pakkasta kovasti? Aijaijai, syämestä riipasee. Oon ihan varma, että monien talavi-angstit pohjautuu osaksi huonoon pukkeutumiseen. Kyllä minnuuki ärsyttäs tuolla iliman pippoo kävellä. Muistakkaa, että lämpimät vaatteet on talaven peruspilari. Kalsareita, villasukkia, välipaitoja, kaulahuiveja, korvaläppiä ja pippoo ei saa unohtaa. Ymmärrän kyllä jos harmittaa, ettei saa autoo käyntiin, mutta tämmönen perustalveilu pittäis olla suomalaisille jo tuttu juttu.


Talavella voi luistella ja hiihtää, näin muunmuassa. Kävellä jäällä, tehhä lumesta juttuja. Mietin Katrin kanssa yks päivä sitä, miten friikkiä joistain ulkomaalaisista saattas olla ajatus siitä että me täällä Suomen maassa syyään lunta.

"En minä kyllä oikeestaan oo  lunta syöny", pohti Katri sitten.
"Etkö muka ees sillon pienenä ku hiihdit ja oli hirvee jano?"
"NO SILLO tietenki!"


Mielikuva janosista ala-asteelaisista kourimassa lunta kitaan saa minut hykertelemmään. Pittää olla varovainen vaan, ettei vahingossa likasta lunta ota.

Hyvvää ja kirpakkaa talavi-ilimaa teille!

2 kommenttia:

 1. heiiiii, mistä olet löytänyt noin kivan hupparin? oon sammaa mieltä, että huppareiden helmassa vois olla enempi sitä pittuutta. Kiva blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Hupparit on muuten niin ihania, mutta tosiaan aina selekä vilkkaa ku pikkusenkaa alkaa liikkumaan. Tuon ostin Stadiumista alennusten aikaan ja makso 8-9e, nyt ku menin sammaa hupparia kattomaan ni jo oli noussu hinta (olisko ollu 30e).

   Poista