perjantai 23. maaliskuuta 2012

elokuvaviikko 10

Lassie Come Home (1943)
Fred M. Wilcox 
Lassie on koulupoika Joen ainoa todellinen ystävä. Lassie tulee Joeta vastaan koulun pihalle ja päivät pitkät he telmivät keskenään ystävyytensä hellässä lämmössä. Lama-ajan takia Joen vanhemmat myyvät koiran pois kertomatta pojalleen mitään. Ennen kuin Lassie on ehtinyt siirtyä uusille omistajilleen, hän karkaa pariinkin otteeseen asuttamastaan tarhasta. Ei auta itkut, Lassien on lähdettävä Skotlantiin uuteen kotiinsa. Eipä aikaakaan kun Lassie karkaa sieltäkin ja aloittaa jänskän paluumatkan. Elokuva oli mukavan rento ja olikin aika tutustua tähän pätkään, onhan siinä nuori Elizabeth Taylorkin. Lassie-leffat ovat vaikuttaneet todella kovasti puhekieleemme, kuinka moni lapsi tietää että "lassie" ei ole koirarotu vaan collie? Hienosti koulutetut koirat toimivat ainakin pääpupen roolissa.
*** IMDb 7.1/10

Rachel, Rachel (1968)
Paul Newman
Rachel on pidättyväinen alakoulun opettaja. Hänen hiuksensa on aina samalla tavalla ja hän ei halua nousta aamuisin ylös aivan niin kuin lapsena. Hänen elämänsä on yhtä rutiinia päivästä toiseen: töitä sekä äitinsä bridge-illan emännöintiä voileipien merkeissä. Hän asuu yhä äitinsä luona, jolla on muka sen verran heikko sydän, ettei Rachelin passaa riekkua myöhään iltaisin missään. Raakkeli janoaa muutosta yksitoikkoiseen ja yksinäiseen elämäänsä. Hän ottaa ja rakastuu mieheen ja hänen pikku päänsä täyttyy heti oikein hempeistä suunnitelmista, joihin kuuluu lapset ja omakotitalot. Rachel, Rachel oli hyvin otteessaan pitävä ja välistä hersyvän hauskakin. Rachelin hahmo on välillä kovin säälittävä. Tuntuu ettei hän tee mitään mitä oikeastaan haluaisi, lähinnä sen tähden, ettei edes tiedä mitä haluaa. Mieltä ilahdutti myös yllättävä lesbo-sivurooli.
**** IMDb 7.2/10

Inside Job (2010)
Charles Ferguson
Vuoden 2010 iso nimi dokumenttimaailmassa oli ehdottomasti 2000-luvun lopun talouskriisistä kertova Inside Job. Viidestä osasta koostuva dokumentti alkaa katsauksensa Islannista ja sen maan pankkien yksityistämisestä. Lehman Brothersien joutuessa konkurssiin syksyllä 2008 Islanti ja muu maailma päsähtivät maailmanlaajuiseen lamaan. Inside Job tarkastelee Yhdysvaltojen rahoituspalvelualojen systemaattista korruptiota ja sen kalseita seurauksia. Tämä on elokuva, joka on ollut "must see" -listalla heti ilmestymisestään lähtien. Jo alkumetreillä vaihdoin tekstityksen englannin kielestä suomelle ihan vain huomatakseni, etten ymmärtänyt yhtään sen enempää. Talousasiat, rahoituspalvelu ja lama eivät ole mitään helpoimpia aiheita. Inside Jobissa selitetään asiat kuitenkin juurta jaksain (Matt Damon!) ja käytetään paljon kaavioita helpottamaan ymmärtämistä.
*** IMDb 8.2/10

La piel que habito (2011)
Pedro Almodóvar
Robert Legard on hyvin taidokas plastiikkakirurgi, joka jäi leskeksi kymmenisen vuotta aiemmin. Hänen vaimonsa paloi auto-onnettomuudessa karrelle, ja Robert obsessoituu keinotekoisen ihon kehittelemisestä, jota varten hän tarvitsee itselleen koekaniinin. Robertin aikomuksena on saada aikaan iho, joka olisi voinut pelastaa hänen puolisonsa.Vuosien työn jälkeen tuloksena on kosketukselle herkkä, mutta kuitenkin vahva iholaatu. Koekaniini asuu talossa lukitussa ja tarkoin vartioidussa huoneessa, mutta kuinka hän on sinne päätynyt? Tohtorin liittolaisena toimii kodinhoitaja Marilia, joka on huolehtinut Robertista tämän syntymästä lähtien. Iho jossa elän on mielestäni Almodóvarin viime vuosien vahvin teos. Se on jännittävä ja kiero niin kuin Pedromme elokuvat yleensä ovatkin, mutta jännittävyys on latautuneempi kuin pitkästä aikaa. Lämpimin sydämin suosittelen!
****½ IMDb 7.7/10

Kohta 18 (2012)
Maarit Lalli
Viisi kaveruksen jällikkää odottaa intopiukeina täysi-ikäisyyden saavuttamista. Oooh miten hienoa olisi muuttaa omaan kämppään, juhlia ilman vanhempien valvovia katseita ja olla vapaa! Karrilla on tiedossa viimeinen ajotunti äitinsä kanssa, Pete pitää huolta jälkiehkäisypillerin napanneesta tyttöystävästään, André on vastuussa pikkuveljestään sillä aikaa kun heidän äitinsä liikkuu ties missä, Akseli tapaa isovanhempien luona kyläillessään etäisen ex-alkkis-isänsä ja lähtee hänen kanssaan metsästyskopille ja Joni on Lintsillä kesätöissä susipuvussa ja järkyttää vanhempansa huumejutuillaan. Monen yhteen jollain tapaa nivoutuvan tarinan kerronta on minulle mieleistä, mutta jokin tässä leffassa tökki. Pituutta oli liikaa ja pojat olivat liian aknenaamaisia hörisijöitä. Mietin: Ei ihmekään ettei pojat ole minua kiinnostaneet! 
**

Polisse (2011)
Maïwenn
Ranskalaisessa Polisse-elokuvassa ei vakavilta aiheilta vältytä. Elokuva antaa kasvot pedofiileille, heidän uhreilleen ja myös poliisilaitoksen lastensuojeluyksikön työntekijöille. Pedofiileistä suurin osa ei ole puskassa vaanivia namusetiä, vaan lasten isovanhempia ja opettajia. Polisse syventyy työpaikan härdellin ympärille, johon kuuluu kuulustelujen lisäksi myös hermojen lepuuttamista kapakkareissulla. Kevyttä jutustelua tarvitsee raskaan poliisityön rinnalle, mutta jutustelu muuttuu välillä hirvittävän stressin myötä rähjäämiseksi ja työpaikan sisäisiksi tappeluiksi. Polisse ei mässäile aralla aiheellaan vaan näyttää asiat arkisesta työntekijöidensä näkökulmasta. Tätä lähemmäksi ei heidän työtään voi kyllä päästä. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki, töttöröö.
***** IMDb 7.5/10

Hugo (2011)
Martin Scorsese
On 1930-luku ja Hugo on 12-vuotias orpolapsi. Hän joutuu alkoholistisetänsä huostaan, joka pistää poika poloisen asumaan rautatieasemalle ja ottamaan vastuun sedän töistä: aseman suurien kellojen kääntämisestä. Hugo elättää itsensä varastelemalla ja hänen kintereillään on viheliään koiransa kera tarkkasilmäinen, jalkapuoli asemanvartija (Sacha Baron Cohen). Hugolla on isänsä vanha robotin, jonka koneiston hän yrittää jälleen saada toimimaan. Robotin koneiston salat on merkattu muistiinpanovihkoon, joka joutuu tiukkasanaisen kioskikauppiaan käsiin. Hugo tutustuu kauppiaan kummityttäreen ja alkaa juonia vihkoa takaisin itselleen. Hugo kahmi aimo kasan Oscar-palkintoja ja onhan se kiehtova pätkä. Odotin siltä luultavasti liian paljon ilotulituksia ja serpentiinejä.. George Mélièsin googlettaminen auttoi hahmottamaan (vaikkakin fiktiivistä) elokuvaa paremmin.
*** IMDb 7.9/10

Törst (1949)
Ingmar Bergman
Eletään kesää 1946 ja tanssija Rut on miehensä Bertilin kanssa reissaamassa ympäri Eurooppaa. Rut muistelee romanssiaan kaksoiselämää täysillä eläneen Raoulin kanssa. Raoul itsekkäänä miehenä kuvittelee Rutin hankkiutuneen tahallaan raskaaksi ja kohtelee Rutia sanallisesti huonosti. Junamatkallaan Sveitsistä Tukholmaan Rut ja Bertil avaavat sanaiset arkkunsa uskottomuudesta, rahatilanteesta ja alkoholinkäytöstä, näin muunmuassa. Samaan aikaan Bertilin ex-rakastajatar Viola törmää Tukholmassa vanhaan luokkatoveriinsa ja joutuu pian epämukavaan tilanteeseen. Bergman lienee yksi arvostetuimmistani ohjaajista. Dialogi sujuu kuin se olisi rasvattu oliiviöljyllä ja on sieltä täältä aika herkullinenkin. Plussana taas yllättävä lepakkohahmo, eletäänhän kuitenkin vasta 40-lukua..
***½ IMDb  6.7/10

Apflickorna (2011)
Lisa Aschan
Nuori Emma asuu isänsä ja pikkusiskonsa kanssa. Hän pääsee akrobatiaa ja ratsastusta yhdistävään ryhmään mukaan ja tutustuu siellä Cassandra-nimiseen tyttöön. Heistä tulee hyvin läheisiä ystäviä, mutta samalla he ovat kilpakumppaneita, sillä eräisiin tulossa oleviin kisoihin pääsee vaan tietty määrä joukkuelaisia. Elokuvassa on koko ajan tietynlainen piinaava henki. Samaan aikaan Emman 7-vuotias pikkusisko on rakastunut teini-ikäiseen serkkupoikaansa ja janoaa häneltä rakkautta. Ruotsalainen elokuva höystettynä hienoisella tyttörakkausteemalla ei kuulosta muulta kuin lupaavalta. Valitettavasti Apflickorna on erittäin hidastempoinen ja välillä liiankin pitkäveteinen. Pikkusiskon rakkaudenkaipuu on kuvattu hyvin ja osuvasti, kuten myös Emman ja Cassandran kilpailuhenkisyys ja läheisyys.
** IMDb 6.1/10

Our Idiot Brother (2011)
Jesse Peretz
Biodynaaminen farmari, luonnonpoika Ned myy pöljyyksissään poliisille kannabista ja joutuu tästä telkien taakse. Tuomion istuttuaan Ned palaa farmilleen huomatakseen, että hänen avovaimollaan on jo toinen mies farkkuhaalareissaan pihalla pyörimässä. Avovaimo ei anna edes Nedin kovasti rakastamaa koiraa mukaan. Nedin ei auta muu kuin lähteä asustelemaan siskojensa luokse "ilahduttamaan" heidän arkeaan. Tosiasiassa Nedin rehellisyys ja aitous saa aikaan sen, että siskot eivät millään tahtoisi veljeään nurkkiin pyörimään. Our Idiot Brother oli yllätyksellisen toimiva elokuva, jossa Paul Rudd näyttelee oivasti sympaattisen Nedin roolin. Siskoksista yksi on kunnianhimoinen toimittajanalku, toinen perheellinen kotimamma ja kolmas naissuhteessa elävä taiteilija. Mitä kirjavampi kansa, sen paremmat menot.
**** IMDb 6.6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti