tiistai 13. maaliskuuta 2012

elokuvaviikko 9

We Need to Talk About Kevin (2011)
Lynne Ramsay
Kevinin äidillä on ollut lapsensa kanssa lievästi sanottuna hankalaa siitä lähtien kun Kevin syntyi. Vauvaikäisenä hän parkuu tauotta ja myöhemmällä iällä käyttää vaippoja eikä edes yritä opetella pöntölle. Häntä ei kiinnosta mikään ja kun hän viimein alkaa puhua, hänen suustaan päästämät asiat eivät ole miellyttävää kuultavaa. Isänsä nähden Kevin esittää kultapojua ja on niin söpö ja kuuliainen, että isä kuvittelee hermoraunion partaalla keikkuvan vaimonsa olevan luulosairas. Elokuva on mukaansa tempaava, jonka nykyajassa aikuisuuden kynnyksellä oleva Kevin on vankilassa. Miksi Kevinistä tuli sellainen hirviö kuin tuli?
***½ IMDb 7.7/10

Boy Wonder (2010)
Michael Morrissey 
Sean Donovan on isänsä kanssa kaksin asuva koulussa hyvin menestyvä nuorukainen, jonka elämää varjostaa äitinsä väkivaltainen kuolema kymmenen vuotta aiemmin. Nyt 17-vuotias Sean alkaa roikkua poliisiasemalla obsessoituneena siitä ajatuksesta, että saattaisi löytää äitinsä murhaajan ja alkaa siinä samalla toteuttaa omankädenoikeutta päästämällä päiviltä pahiksia. Peruskauraelokuva, joka ei tuhansien näkemieni leffojen joukosta osaa oikein pompahtaa olemaan jotain uutta ja hienoa. Pätkän keskinkertaisuuden tähden  puolentoista tunnin pituus onkin juuri poikaa.
**½IMDb 6.8/10


The Roommate (2011)
Christian E. Christiansen
Sara alkaa opiskella collegessa muotisuunnittelua ja asettuu koulun asuntolassa taloksi hiljaisen hissukan Rebeccan kanssa. Rebeccasta on entisestä poikaystävästä eroon pyristelevälle Saralle kaveriksi. Sitten Saran uusi kamu Tracy saa Rebeccalta mustasukkaista huutia ja ilmenee, että Rebsu on aika pakkomielteinen misukka. Voitte varmaan arvata, ettei edes Saran kissa pärjää psyykkisesti järkkyvän sekopään tielle osuessaan. The Roommate on 1992 ilmestyneen Single White Femalen epävirallinen uusintaversio. Ollakseen IMDb:ssä huonoksi arvosteltu massathrilleri elokuva on kuitenkin mielestäni jännittävä ja kieron aiheensa takia hyvin katselukelpoinen.
** IMDb 4.6/10


All Good Things (2010)
Andrew Jarecki 
Rikkaan ja menestyneen kiinteistövälittäjän poika David Marks (Gosling-murunen) rakastuu päätä pahkaa duunariperheen tyttöön Katie McCarthyyn (Dunst). David jättää hänelle kaavaillun unelmauran ja muuttaa mussukkansa kanssa maalle antaakseen rakkauden hedelmien kukoistaa luomupuutarhassaan. Eipä aikaakaan kun David palaa häntä koipien välissä takaisin kaupunkiin isänsä houkuttelemana. Katien alkaessa löytää elämälleen vähän omaa suuntaa alkaa David käyttäytyä väkivaltaisesti ja kontrolloivasti. Hienon näyttelijäparin hieno suoritus elokuvassa, jonka vahingossa kansikuvan perusteella olin ehtinyt pikaisesti romanttiseksi komediaksi leimata.
*** IMDb 6.3/10

Haeundae (2009)
Yoon Je-kyoon
Thaimaan rantoja riepotelleen vuoden 2004 tsunamin jälkeen Thaimaa on kehittänyt paremmaksi teknologiaa, jolla moisen katastrofin ehtisi ennustaa niin, että mahdollisen onnettomuuspaikan ihmiset ehdittäisiin evakuoida. Geologi Kim on omistanut koko elämänsä asialle ja annettuaan muutaman väärän hälytyksen pääministerin kautta ei Kimin varoituksilla ole enää hriveästi vaikutusvaltaa (vrt. satuun Pekka ja susi). Haeundae eli Tsunami on Pohjois-Korean ensimmäinen katastrofielokuva. Harmillista elokuvassa on se, ettei henkilöihin ehdi saada minkäänlaista otetta tai tunnesidettä.
** IMDb 5.7/10

Bellflower (2010)
Evan Glodell 
Kaksi jäpikkää duunailee päivät pitkät liekinheittimiä, joita testailevat rakentamiinsa peltiukkeleihin. He ovat rakentaneet myös Mother Medusa -nimisen auton, jossa sijaitsee hienon liekinheittimen lisäksi viskiautomaatti. Kaverukset tutustuvat juhlinnan merkeissä pariin mukavaan tyttöön ja tiedossa on rakastumista, rellestämistä, ex-tempore-matka, uskottomuutta ja yllättäviä käänteitä. Miesten kaveruus oli hyvin rentoa ja aidon oloista. Evan Glodell on vastuussa käsikirjoituksen lisäksi ohjauksesta, tuottamisesta, editoimisesta sekä pääosan esittämisestä. Ei mikään turha jätkä siis.
** IMDb 6.2/10

Täältä tullaan elämä! (1980)
Tapio Suominen
Täältä tullaan elämä! kuvaa kolmen tarkkailuluokkaa käyvän poikkelin elämää 1980-luvun Helsingissä. Pojat käyttäytyvät niin kuin kunnon tarkkislaisen kuuluukin: kiroilevat, pummivat koulusta, läträävät viinan kanssa ja pistävät punkit soimaan koulun keskusradion kautta. Anarkiaa! Elokuvassa nähdään myös ilmiselvät syyt poikien huonoon menestykseen, sillä jokaisella heistä on risainen perhetausta. Joko kotona saa isän kädestä tai sitten isän kättä ei edes pääse näkemään. Kati Outinen debytoi leffassa hiljaisena Liisana ja kuvassa vilahtaa myös Pelle Miljoona ja Maukka Perusjätkä.
***
Le Havre (2011)
Aki Kaurismäki
Le Havre on maailmalla paljon arvostusta niittänyt Aki Kaurismäen uutuus, joka kertoo Marcel Marx-nimisestä kengänkiillottajasta. Marcelin vaimo (Kati Outinen) on kelpo nainen, joka hoitaa kodin asiat mielellään. Marcel löytää satamasta pakolaispojan, jonka ottaa huomaansa vaimon jouduttua vakavan sairautensa vuoksi sairaalaan. Pojasta Marcel saa sekä seuraa että tehtävän elämälleen: poika on autettava sukulaistensa luokse Britanniaan! Kaurismäkimäiseen tapaan teos, jossa ei turhia puhuta. Henkilökohtaisella tasolla elokuvan tyylitapa ei minua erityisemmin puhuttele, mutta elokuvaharrastajana olin himoinnut saada Le Havren käsiini. Hieno pätkä, jolla saattaisi olla enemmän annettavaa uusintakatselukerralla.
*** IMDb 7.5/10

Sykt lykkelig (2010)
Anne Sewitsky 
Norjalainen perheenäiti Kaja on kerrassaan naiivi ja aina hymyssä suin. Hän rakastaa miestään ja lastaan eniten maailmassa eikä tahtoisi minkään heitä satuttavan. Naapuriin Kajan perheen omistamaan taloon muuttaa mielenkiintoinen pariskunta adoptiolapsensa kanssa. Kaikki menevät uudesta perheestä aivan sekaisin. Sykt lykkelig on erinomainen ja ihastuttava elokuva synkkine puolineenkin. Kajan naiiviuus on sydäntä särkevää, mutta samalla se luo naisen ympärille viattomuuden kehän. Olin todellakin sulaa Kajan roolihahmon jalkoihin. Tämän elokuvan kun näin niin muistin, etten ole ainakaan vielä törmännyt huonoon norjalaiseen elokuvaan.
****½
The Trip (2010)
Michael Winterbottom
The Observer lähettää Steve Cooganin matkalle arvioimaan maan parhaimmat ja hienoimmat ravintolat. Vastoin Steven toiveita tyttöystävä ei pääsekään mukaan, joten auton pelkääjänpaikalta löytyy pian koomikko ja imitaattori Rob Brydon. The Trip on ehdottomasti yksi hauskimmista elokuvista, jonka olen nyt lähivuosien aikana nähnyt. The Trip on maanläheinen ja yksinkertainen elokuva, jota värittää Steven ja Robin dialogit ja yhtäkkiset elokuvatähtien imitointi-hetket. Katsoin yhdenkin kohdan liioittelematta seitsemän kertaa peräkkäin.. Miekkoset ovat juntilla tavalla kerrassaan loistavia ja niin aitoja, että selkäpiitä ihan kylmää.
***** IMDb 7.0/10

Tähtitaivas talon yllä (2012)
Saara Cantell
Tähtitaivas talon yllä -elokuvan tapahtumat sijoittuvat kolmeen eri aikakauteen saman suvun tarinaan. Kyläkoulun opettajatar Saima (Björklund) on yksinäinen miehensä ollessa rintamalla ja alkaa tuntea yhteyttä taloon apuvoimaksi saapuneesta Toivosta. 1970-luvulla Saiman tytär Tuulikki muuttaa tyttärensä kanssa taloon täynnä intoa uusista tuulista. Hän maalailee taloa pastellisävyillä ja haaveilee hankkivansa lampaita, joiden villasta voisi valmistaa vaikka mitä. Tuulikin tytär Salla muuttaa nykyajassa Ruotsista lapsuudenkotiinsa tekemään väitöskirjaansa ja ottaakseen välimatkaa kaikesta ja kaikista, mutta huomaakin löytävänsä seuraa naapuritilan Villestä. Mukava kolmen tarinan kooste, jossa eniten ihastutti hömelö Ville.
***½

Carnage (2011)
Roman Polanski
Poika lyö luokkakaveriaan kepillä naamaan sillä seurauksella, että toinen saa katkenneet hampaat ja hermovaurion vielä kaiken lisäksi. Lyönnin vastaanottajan keskiluokkaiset ja kulttuurista innostuneet vanhemmat Penelope ja Michael tapaavat sovinnon merkeissä lyöjän yläluokkaiset vanhemmat Nancyn ja Alanin. Tapaaminen tuntuu menevän aluksi hyvin, vaikkakin Alanin puhelin pirisee jatkuvasti ja hän muitta mutkitta kalkattaa työasioitaan luuriin. Pariskuntien sovitteleva lähestymistapa alkaa hajoilla, kun joku käyttää muka väärää termiä ja jonkun kasvatustapaa kritisoidaan. Kaiken lisäksi Nancy päätyy oksentamaan Penelopen tärkeän taidekatalogin päälle. Kerrassaan loistava näyttelijäkaarti taitavan ohjaajan otteessa.
***½ IMDb 7.4/10

If These Walls Could Talk 2
Anderson & Coolidge & Heche
Hiljaiset seinät 1 kertoi samassa talossa eri aikakaudella asuvista henkilöistä, jotka tekivät abortin ja toinen osa on samaa kaavaa noudattaen sijoitettu taloon, jossa tällä kertaa asuukin lesboja. Tarina 1961-luvulta kertoo vanhasta pariskunnasta, joista toinen menehtyy ja toisen oikeudet sekä sairaalassa että talon omistuksessa ovat merkityksettömät. 1972-luvun talossa asuu feminismiin vapautuneet naiset isolla N-kirjaimella, jotka eivät ymmärrä rekkalesbojen päälle varsinkaan silloin kun yksi (Michelle Williams) heistä rakastuu moiseen (Chloë Sevigny). 2000-luvun pariskunta (Stone & DeGeneres) tuskailevat vauvakuumeen kourissa. Hyvä elokuva kaapista juuri tulleelle, katsoin tämän muinoin kymmenkunta kertaa.
**½ IMDb 6.7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti