keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

ruokahommia, taas


Oletteko kuulleet sellaisesta kuin kikherne-omeletti? Luulen, että suurin osa lukijoista kohauttaa nyt olkapäitään. Ne, jotka ovat olleet vaikutuspiirissäni tässä parin vuoden sissään ovat tuskin päässeet välttämään tätä aistikasta makunautintoa. Gramjauhoja eli tuttavallisemmin kikhernejauhoja saa ostettua muunmuassa Punnitse & Säästä -liikkeistä ja joistain suuremmista aasialaisista marketeista (kuten Hakaniemen Vii Voanista, tofutaivaastani). Kilohinta ei ole paha laisinkaan. Parin euron pussista saamme parin viikon omeletit ja let me tell you, omelettia syödään täällä aamupalaksi sekä välipalaksi. Sen tekeminen on myös hyvin yksinkertaista: vettä ja jauhoja saman verran ja vispilällä saa taikinan sekoittumaan niin, ettei siihen jää möykkyjä. Taikinaan kannattaa pistää runsaasti maustehia ja sitten vaan pannulle kaikkea mistä nyt omeletissa tykkääkään: seitania, tofua, olliivia, maissia, paprikaa, tommaattia, herneitä.. NAM! Lisäksi jos tykkää tehdä kasvispurilaisia niin oikeen perinteinen kikherne-omeletti eli kromeletti (kiitos sanan keksimisestä kuuluu Jennille) leipäsien välissä ajaa oikein hyvin asiansa. Kuvassa näkyvä liina on muuten ruokaliinamme, jonka ostin yhestä kaupungista läheltä Ankaraa armon vuonna 2007. Ken ei tiedä niin olen 9-10 vuotta syönyt ruokani lattialla. Turkkilaisia landepaukkuja kun tässä ollaan..

Ja kuten näette, aamiaiseemme kuuluu myös aiemmin mainitsemani maustamaton jugurtti ja marjakiisseli. Marjakiisselin tekokin on niin yksinkertaista, etten ymmärrä miten en ollut sen parissa aiemmin häärännyt. Pakastemarjoja, sokeria, perunajauhoja ja vettä. Kauheen kallista lystiä sen tekeminen ei siis ole.

Tyyristä, mutta maukasta.
Eilen käytiin P&S:ssä taas ja mietin, että NYT jos koskaan on aika nakkien! Sinne on tullut Astrid och apornan tuotteita muutama kappale, joista soijapullat olivat minulle jo tuttuja valmiiksi. Ei tarvii varmaan erikseen sannoo, että hyvältä maistuvat. Samalla kun nakit ostettiin niin päähäni tuli kokkausvisio: perunamuusia ja lisukkeita.

Kyllä näistä perunoista vielä..

"Vaatimaton" päivällinen Esmen tapaan.
En tykkää syödä ruokaa tyyliin "perunamuusia ja soijapalleroita" tai "riisiä ja wokkia". Aina siinä pittää olla jottain raikasta vieressä. Tällä kertaa messiin pääs kahta erilaista soijarouhetta (toinen on sekotettu muusiin ja oli semmonen tex mex -henkinen), hernerouhetta (suosi suomalaista!), maissi-purjo-kurpitsa-sekotusta, muutama olliivi, persiljaa ja kiinankaalia. Tietenkin nakit on myös messissä. Katrikin sano että oli ku ois jouluaterialle päässy. 


Otin kuvan pikku napesta kun se oli unilla. Kenen mielestä näytetään samalta, käsi ylös? Tätä kuvvaaki ku noppeesti katto ni en ollu varma oliko se minusta vai Kakesta otettu.. Tuo minun värikäs huppari vielä hämmää. Salilla kerran hymmyilin peilikuvalleni ku luulin sitä Katriksi, hahhahahah. No, positiivinen asia tässä on se, että oltiin jo toisemme tavatessa kuin kaksoset eli ei olla tuulipukupariskunnaks muututtu ajan myötä. 

Lopuksi vielä pari videota. Ensimmäisessä Onni ei syö namia vaikka mieli tekis, temppu oli jo tuttu Popo-koirani kanssa. Harmi vaan ettei Onni saanu ilmasta kiinni tuota herkkupalaa, kun ylleensä se saa. Se on aika hienon näköstä. Tokassa näätte miten meiän rauhaa välillä häiritään, varsinkin jos uppouduttaan pussailemmaan. Yhenäkin tuntuu sängyn laidalla pieni tumahdus ja Onnin kuono on melkein meiän päissä kiinni. 



Mittään matkoja ei ole valitettavasti nyt tiedossa. Oli tarkoitus mennä ensi viikon viikonloppuna Helsinkiin, sillä siellä on sekä Animalian kevätkokkous että Artisokka-filmifestivaalit. Kyseinen viikonloppu on kuitenkin viimeinen tsäänssi minulla pusertaa opinäytetyöni loppuun, joten pakko jättää Helsinki-hommat välistä. Huhtikuulle olen kaavaillut Tampereen reissua (olis hienoa!) ja kai olen Helsingistäkin haaveillut, mutta tuskin molemmat samalle kuulle mahtuvat.. Kahellaan! Ulkomaanjuttuja en ala pläänimään ennen ku velat äitille on pikkusen lyhentyny ja tulevaisuus selventyny. Ei haittaa kylläkään Suomessakaan olla..

10 kommenttia:

  1. keniassa gram-jauhoja käytetään bhajioihin (perunoita tai kasviksia joihin tehhään kuori niistä jauhoista ja paistetaan rasvassa) jotka taas on intiasta lähtöisin. itekki ostin siellä leipomis- ja ruuanlaittovillityksissäni niitäkii jauhoja mutta ei tullu paljon käytettyä ku en tienny mitä niistä vois tehhä. omeletteja näköjään :) hyvännäkösiä ruokia. t. melekki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan omeletin tekkoon! Kerro mitä siitä mielit :-)

      Poista
  2. mä tiiän mitä on kikherneomeletti!!!!!!! ja mulle heit nyt tuota esmen namiruoka! oot huippukokki, opiskelehan bisnestä ja perusta vegaaniravintola. ihana koira teillä ja suloinen katri! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VOOOOI ootko vähä lutunen, ootko? Ku tuut ni pietään viiden ruokalajin päivällinen ja juuaan punaviiniä!

      Poista
  3. gromelettiii :DDD oikkein maukkahilt siun purtavvas taas näyttävvääääät nams ! btw tuun kuopioo perjantaina ! JOtta soitelllaaaaaaa ! -Jennipenni-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hittooko tuut sillo ku oon töissä öriöri!!! Nimittäin oon viikonlopun Korpilahella yhessä vk-hommassa. Hö.

      MUTTA siis olisipa hauska nähdä kuitenkin etes joskus :(

      Poista
  4. Onks Onni nykyään teidän hauva? Vai onks se Onni lainkaan? Kikherneitä syön arabimössöissä. Nami. Tomaattimunakas paras munakas. Ai niin mutta ei teillä saa munaa olla. Terkkui ja halei! H-sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on se, mutta omistusehtoihin kuului että Onni käy välillä Johanneksen perheellä esim. nyt oli viikon ja kesällä mielisivät taas viikoksi ottaa.
      Täällähän tuo meiän kanssa asustaa! Luehan ja kommentoihan usseemmin. Pus.

      Poista
  5. Kivoja ruokajuttuja!

    Hee, kikhernejauhot (farina di ceci) on italiassa tosi yleisesti kàytòssà. Esim. Panelle on sisililainen juttu jossa siis tehdààn taikina sekoittamalla jauhot kuumaan suolattuun veteen. Taikina levitetààn jonnekin (esim. pellille) jààhtymààn ja sitten siità taikinalevystà leikataan paloja jotka paistetaan òljyssà (tai friteerataan) ja syòdààn yleensà semmosen sàmpylàn vàlissà. Pààlle suolaa ja halutessa sitruunaa (on ihanaaa!!)
    http://it.wikipedia.org/wiki/Panelle
    F:n ykkòsherkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoooo kivalta kuulostaa, kokkeilenpa tuota joskus. Täällä muuten ei oikeesti tyyliin kukkaan tiiä (paitsi veggaanit) ku kikhernejauhoista puhhuu. "MITÄ JAUHOJA?"

      Poista