keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

elokuvaviikko 11 & 12

The Michael Jackson: The Life of an Icon (2011)
Andrew Eastel
Michael Jacksonista, popin kuninkaasta (and I mean it!), tehtiin taas uusi dokkari. Ei haittaa yhtään varsinkaan nyt kun haastateltavina on hänen lähipiiriinsä kuuluvat henkilöt kuten Kahterine-äiti sekä veljet Tito ja Rebbie Jackson. Lisäksi hänen lapsuudesta asti tärkeä ystävänsä, tuottaja David Gest kertoo tarkkaan siitä, millainen poika ja mies Michael oli. Ääneen pääsee myös musiikkilegendoja, Smokey Robinson ja Dionne Warwick näin muutaman mainitakseni. Dokumentti käsittää Maikkelin elämän varhaislapsuudesta viimeisten vuosien (/vuosikymmenien) lääkeriippuvuuksiin asti. Jokaisen Michael-fanin tulisi nähdä tämä, samoin kuin Bashirin 2000-luvun alun dokumentin katsoneiden yksilöiden. Kuka voi muuta kuin rakastaa tätä väärinymmärrettyä koko elämänsä julkisuuden valokeilassa ollutta ihmistä?
****

Tropa de elite (2007)
José Padilha
Brasilialainen Tropa de elite (suomeksi Eliittijoukot) on poliisien haastatteluihin perustuva toimintaelokuva. Se käsittelee Rio de Janeiron korruptoituneitten pollarien, samoin kuin huumejengien ja poliisin BOPE-erikoisyksikö (Batalhão de Operações Policiais Especiais) toimintaa faveloissa eli slummeissa. Eletään vuotta 1997, jolloin itse paavi on tulossa Rioon vierailemaan. Samaan aikaan BOPE-kapteeni Nascimento joutuu etsimään itselleen seuraajan, sillä hengenvaarallinen tehtävä ei sovi ihmiselle, josta on pian tulossa isä. Seuraajan etsiminen on hankalaa, sillä yksikköön kuuluvalta vaaditaan niskasta nahkat ja veretkin jopa. Varsin toimiva elokuva ihanalla portugalin kielellä. Suosittelen, varsinkin niille, jotka näkevät Rioa ajatellessaan vain Kristus-patsaan ja uppeet Ipaneman ja Cocacabanan biitsit.
**** IMDb 8.0/10

Härmä (2012)
Jukka-Pekka Siili
Nimensä mukaisesti elokuva sijoittuu Pohjanmaalle ja eletään puukkovallan aikaa. Härmän suurimman tilan, Välitalon, isännällä on kaksi poikaa. Vanhempaa risuparta-Eskoa (Leppilammen Mikko) ei vastuu ja työnteko kiinnosta, vaan hän rellestää joukkojensa kanssa kylillä ja uhkailee ihmisiä puukko mukanaan. Nuorempi poika Matti (Lauri Tilkanen) on tunnollinen ja hyvä, siloposkikin ihan. Hän on salaa kihloissa naapuritilan söpön Ainon (Pamela Tola) kanssa. Poikien isä tekee erikoisen ja perinteistä poikkeavan ratkaisun testamentatessaan tilan Matille. Esko raivostuu ja alkaa taistelu talosta sekä kunniasta. Roolisuoritukset menivät nappiin, mutta epookkia varjostaa ylipitkyys. "Eikö tämä elokuva koskaan lopu" ei ole hyvä ajatus katsojan mielessä.
**½

The Young Victoria (2009)
Jean-Marc Vallée
Historiallinen draamafilmi Nuori Victoria kertoo 1800-luvulla vallinneen kuningatar Victorian varhaisista vaiheista. Kun kuningas William siirtyy ajasta ikuisuuteen, periytyy kruunu vasta 17-vuotiaalle Victorialle. Victoria on koko elämänsä elellyt kohtalaisen eristyksissä ja hänelle järjestetään avioliitto Belgian kuningas Leopoldin veljenpoika Albertin kanssa. Emily Blunt kuningattarena, mikä ettei. Tarina oli kiehtova ja Victoria henkilönä oli esitetty ihanan raikkaana, vastapainona useille jäykille pukudraama-prinsessoille. Jos olisin ollut hieman viisaampi, olisin katsonut elokuvan kerralla sen sijaan että katsoin sen pätkittäin ja sen loppuunsaattamiseen meni ainakin vuosi. Liian myöhään ymmärsin että elokuva oli hieno ja olisi ansainnut katsojaltaan paremman keskittymisen. Mainittakoon, että puvustus sai vielä Oscar-palkinnonkin..
***½ IMDb 7.0/10

Neko no ongaeshi (2002)
Hiroyuki Morita
Koulutyttö Harun elämä heittää kerralla häränpyllyä, kun hän pelastaa pikku kisusen jäämästä kuorma-auton alle ja kissa ennen paikalta häipymistään kiittää japaniksi ja kumartaa syvään. Anteeksi mitä? Yöllä Kissojen valtakunnan kuningas saapuu joukkoineen kiittämään poikansa, prinssi Lunen hengen pelastamisesta. Aamulla Haru periaatteessa voisi kuvitella nähneensä vain unta, mutta todellisuus kertoo eri tarinaa: piha on täynnä pajunkissoja, kissat seuraa kaduilla ja koulun tavaralokerosta löytyy lahjaksi kasa hiiriä. Käykin niin, että Harua aletaan kaavailla Lunen vaimoksi Kissojen valtakuntaan. Erinomainen Studio Ghiblin elokuva suloisine (ja vähemmän suloisine), puhuvine kissoineen. Nauruhermotkin pääsivät koetukselle.
**** IMDb 7.2/10

Les Amants du Pont-Neuf (1991)
Leos Carax 
Kauniissa, romantiikannälkäisessä Pariisissa on puoli, jonka turistit harvoin huomioivat. Pariisin vanhin silta Pont Neuf oli aikoinaan kiinni korjauksien ajaksi, ja silloin sitä asuttaa Alex ja Michele. Alex on päihdeongelmainen sirkusesiintyjä ja Michele päätyi kaduille ihmissuhteen päättymisen ja silmäsairauden ajamana. Michele alkaa hetki hetkeltä olla riippuvaisempi Alexista, sillä silmäsairauden myötä hänen näkökenttänsä alkaa hämärtyä ja sokeuttaa häntä. Alex kiintyy Micheleen ja pitää ajatuksesta, että nainen tarvitsee häntä. Hän haluaa keinolla millä hyvänsä pitää naisen luonaan. Itse muinoin Pariisissa käydessäni kiinnitin huomiota kirkkojen reunuksilla oleviin liikkumattomiin myttyihin, jotka ymmärsin nopeasti nukkuviksi asunnottomiksi. Elokuva tuo hyvää vastapainoa kaikille niille Pariisiin sijoittuville rakkaushömpille.
*** IMDb 7.3/10


Once Upon a Time in America (1984)
Sergio Leone
Once Upon a Time in America (Suuri gangsterisota) on melkein neljän tunnin mittainen eepos, jonka päähahmona on Robert De Niron esittämä Noodles. Tarina alkaa 1920-luvun pojannulikka-Noodlesista, joka sopii kaveriensa kanssa elinikäisestä rikoskumppanuudesta. He aloittavat näpistelijöinä, mutta kehittyvät varkaina ja siirtyvät kohti tuottoisimpia bisneksiä. Kieltolain ja salakuljetuksen aikaan bisnes rullaa yhä kiihtyvämmällä tahdilla, mutta yllättävien käänteiden vuoksi Noodles joutuu vuosia myöhemmin vielä käsittelemään menneisyyttään. Pituudesta huolimatta Suuri gansterisota on viihdyttävä ja monipuolinen. Sergioleonimaiseen tapaan veri tirskuu välillä senkin verran, että välipalaleivät täytyy heikkohappisemman työntää edestään. Elokuva on  Goodfellas (Mafiaveljet) -rainaan rinnastettavissa, jossa siinäkin Robsa esittää pääosaa.
**** IMDb 8.4/10

Risto (2011)
Tuomas Summanen
Risto on Suomen suosikkinäyttelijä, jota suunnilleen jokainen kansalainen rakastaa. Jostain syystä hänen uransa silti alkaa lähteä laskuun, eikä asiassa edes auta nuori ja kaunis vaimo (Krista Kosonen). Sitten tapahtuukin työtapaturma, jossa Risto neliraajahalvaantuu, mikä sopii näyttelijän pirtaan juuri täydellisesti. Korvauksien myötä Ripalla on rahaa kuin roskaa ja vaimokin pysyy tyytyväisenä kun  pystyy taloudellisen tilanteen tähden luopumaan tylsästä työstään ja alkamaan taitelijaksi. Riston pakkomielteinen pikkuserkku (Aku Hirviniemi) on koko ajan hännystelemässä ja Riston poika (Jarkko Niemi) on ilmeisen rakastunut äitipuoleensa. Tarinassa tapahtuukin yllättävä käänne, joka ei miellytä vaimoa lainkaan ja joka pistää Riston esittämään elämänsä vaativimpaa roolia. Olin hyvin kiinnostunut elokuvasta sen näyttelijäkaartin takia, mutta mielestäni lopputulos oli lähestulkoon surkea.


Conan O'Brien Can't Stop (2011)
Rodman Flender
Conan O'Brien Can't Stop on dokumentti yhteisen hauskuuttajamme Conesyn Yhdysvallat ja Kanadan kattaneesta komediakiertueesta, jolle miekkonen ryhtyi jättäessään The Tonight Show:n. Joutuessaan puolen vuoden tv-hijaisuuteen Conan päätti Legally Prohibited From Being Funny on Television -kiertueestaan, jossa vitsailee hänet kohdanneesta epäoikeudenmukaisuudesta. Mies tekee viihteen eteen töitä niska limassa, mutta on ilman käsikirjoitustakin hauska. Itse olin lukioaikoina Conesya ihkuttava fani. Television puuttumisen tähden olen kuitenkin tippunut kokonaan pois NBC- ja Tonight Show -kuvioista. Myöskään en ollut tällaisesta kiertueesta kuullut. Tykkäsin nähdä Conanin työntekoa, vitsien kehittelyä ja myös varjoisampaa puolta hänen työssään: lepohetkiä on harvassa ja taustatanssijatkin tuovat veljensä serkkujen kaimoja tapaamaan legendaarista komediaisäntää.
**** IMDb 7.0/10

Mouchette (1967)
Robert Presson 
Mouchette (ranskan kieltä, tarkoittaa suomeksi pientä kärpästä) on elokuva teini-iän kynnyksellä olevasta tytöstä. Elokuva perustuu Espanjan sisällissodan terrorismin inspiroimaan vuonna 1936 ilmestyneeseen romaaniin Mouchette. Tytön suhde isään on hyvin häilyvä, isä kun on alkoholisti eikä osaa pitää huolta perheestään. Äiti makaa sairasvuoteella ja Mouchette joutuu hoitamaan sekä äitiä, että vauvaikäistä sisarusta. Eräs myrskyinen ilta muuttaa Mouchetten elämän kuitenkin aivan täysin. Mouchette on hyvin hiljainen elokuva, jonka aikana tytön yksinäistä ja raskasta elämää ehtii montakin kertaa surra. Mouchette (suomeksi Mouchette - raiskattu) kiellettiin joillain alueella aiheensa takia. Se on palkittu kuitenkin sekä Cannesin että Venetsian elokuvajuhlilla.
*** IMDb 7.8/10

Restless (2011)
Gus Van Sant
Enoch on nuori poika, jonka lempiharrastus on vieraitten hautajaisissa kuokkiminen ja parhaan kaverinsa, mielikuvitusystävänsä, kamikazelentäjä Hiroshin kanssa keskusteleminen ja laivanupotuksen pelaaminen. Eräissä hautajaisissa hän tapaa Annabelin, jolla vaikuttaa olevan sama harrastus. Sitten selviääkin, että Annabelilla on parantumaton aivokasvain ja elinaikaa vain vähän. Pariskunta aikoo käyttää kuitenkin ajan hyödykseen ja olla onnellisia. Odotin Milkin ja Elephantin ohjaajalta oikein mieltä sykäyttävää elokuvaa, mutta Restless jäi harmi vaan vajaavaiseksi. Roolihahmot ärsyttivät minua tönkköydellään, eikä skeptinen silmäni osannut nähdä nuorien välillä mitään rakkauden leiskuntaa.
**½ IMDb 6.5/10
Like Crazy (2011)
Drake Doremus
Los Angelesissa vaihdossa oleva brittiläinen Anna ihastuu samalla kurssilla opiskelevaan Jacobiin. Anna sujauttaa Jacobin auton tuulilasinpyyhkimien alle rakkauskirjeen, jonka jälkeen vuosikymmenen romanssi alkaa. Pari rakastuu toisiinsa silminnähden, eikä haluaisi olla päivääkään erossa. Harmi vaan, että Annan pitäisi palata takaisin Eurooppaan.. Määrättynä lähtöpäivänä Anna päättääkin jäädä kesäksi Jacobin kainaloon, jonka seurauksena viisumiasiat joutuvat ihan sotkuun. Pari yrittää pysyä yhdessä tuhannet kilometrit välissään. Onko Annan ja Jacobin rakkaus tarpeeksi vahva, jotta se kestäisi kuukausien, ellei vuosien odottelun? Todella, to-del-la, söpö elokuva. Rakkaus oli edellä mainitusta elokuvasta poiketen erittäin aidosti kuvattua ja kutkutti varpaita mukavasti.
**** IMDb 6.8/10

The Hunger Games (2012)
Gary Ross
The Hunger Games eli Nälkäpeli on kirjaan perustuva tieteiselokuva. Panem-nimisessä valtiossa on kolmetoista eri vyöhykettä, jonka pääkaupunki on rikkaiden asuttama Capitol. Vyöhykkeet olivat aikoinaan kapinoineet pääkaupunkia vastaan, jonka seurauksena kehitettiin tositelevisio-sarja Nälkäpeli. Siihen arvotaan jokaiselta vyöhykkeeltä tyttö- ja poikatribuutit. Kun "arpaonni" suosii 16-vuotiaan Katnissin pikkusiskoa, ilmoittautuu Katniss vapaaehtoiseksi tribuutiksi ensimmäisenä koko Nälkäpelin historiassa. Nälkäpelin tribuutit lähetetään eristyksiin alueelle, josta hengissä takaisin kotiin palaa ainoastaan voittaja. Sairaan tosi-tv:n ympärille muodostunut elokuva on todella mielenkiintoinen ja jännittävä koko 142 minuuttinsa ajan. Raadolliseksi leffan tekee vielä joukko verenhimoisia tribuutteja sekä muutamien tribuuttien ystävystyminen pelissä, jossa tarkoituksena on tappaa kanssakilpailijat.
**** IMDb 7.7/10

1 kommentti:

  1. lue toi hunger games, tykkäisit varmasti. lue koko triologia, mulla vielä 50s ni saan päätökseen JES kerrankin lukenu jotain mitä sä hihi pus -mel

    VastaaPoista