tiistai 1. toukokuuta 2012

elokuvaviikko 14 & 15

La Tête en friche (2010)
Jean Becker
Viisikymppinen Germain (Depardieu) on lähes lukutaidoton, hassu, mutta hyväsydäminen puutarhuri. Hänen elämäänsä kuuluu nuori ja kaunis tyttöystävä Annette sekä äitinsä, jonka pihapiirissä Germain asuukin. Äiti on ollut Germainia kohtaan aina kylmäkiskoinen ja inhottava, eikä vanhuushöperöys ole hänen käyttäytymistään parempaan suuntaan muuttanut. Eräänä päivänä Germain pulujensyöttöharrastuksensa lomassa tutustuu hoitokodissa asuvaan Margueritteen, joka käy puistossa lukemassa kirjoja. Margueritte alkaa lukea Germainille ääneen saaden hänet kiinnostumaan kirjallisuudesta. Margueritte on juuri sitä, mitä Germainin elämästä on aina puuttunut. La Tête en friche (Päiväni Margueritten kanssa) on hyväntuulinen elokuva ystävyydestä ja kunnioittamisesta.
***½ IMDb 7.1/10


Young Adult (2011)
Jason Reitman
Vasta eronnut 37-vuotias Mavis Gary (Charlize Theron) on "nuorille aikuisille" suunnatun, epämenestyvän kirjasarjan haamukirjoittaja. Eräänä päivänä hän saa sähköpostin ex-poikaystävältään Buddylta. Sähköpostissa on kuva Buddyn vastasyntyneestä tyttärestä ja kutsu tämän nimiäisjuhliin. Mavis ei kauaa aikaile vaan pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa sekä koiransa ja on vakuuttunut siitä, että hänet ja high school -rakkautensa on tarkoitettu olemaan yhdessä. Kotikaupungissaan hän tutustuu entiseen luokkakaveriinsa Mattiin, jota hän hädintuskin muistaa.  Matt kehoittaa Mavisia pysymään loitolla Buddyn elämästä, onhan Buddy onnellisesti naimisissa ja saanut juuri perheenlisäystä. Young Adult on kuvattu ja leikattu hauskasti. Punaiset matot seksikkyydellään valloittanut Charlize on nappivalinta elämässään epäonnistuneen ja vähän hämillään olevan Mavisin rooliin.
*** IMDb 6.7/10

Alamar (2009)
Pedro González-Rubio
Olipa kerran meksikolainen Jorge, joka Italian matkallaan rakastui paikalliseen Robertaan. Heti poikansa Natanin syntymän jälkeen Jorge palaa asuinseuduilleen ja lapsi jää Italiaan äitinsä luokse. Lapsi kuitenkin matkaa vähintään kerran vuodessa hengailemaan isänsä kanssa ihan erilaisessa maastossa kuin mihin hän on saapasmaassa tottunut. Elokuva näyttää viisivuotiaan Natanin oppimassa elämään harmoniassa luonnon kanssa. Kesä on omistettu kalastukselle ja isän elämänrytmiin tutustumiselle. Tykkäsin siitä, miten Italiassa perus-eurooppalainen Natan muuttuu Meksikossa sotkutukkaiseksi, ruskettuneeksi, hiekkaiseksi pojaksi. Kalastuskohtauksia oli minulle vähän liikaa, mutta muuten elokuva oli hieno ja sai minutkin tahtomaan viikkojen pituiselle maastovaellukselle.
***½ IMDb 7.2/10

World's Greatest Dad (2009)
Bobcat Goldthwait
Yksinhuoltajaisä Lance Clayton (Robin Williams) on lukion englanninkielen opettaja, jonka haaveena on tulla maailmankuuluksi kirjailijaksi. Hän onkin vuosikausia kirjoittanut kirjoja, muttei ole saanut ainoatakaan julkaistuksi. Hänen runokurssinsa on niin epäsuosittu, että se uhataan lopettaa ja Lancen 15-vuotias Kyle-poika on alisuorittaja, epäkohtelias ja seksistä vaahtoava pikku paskiainen. Koulun rehtorikin ehdottaa Kylelle siirtoa erityiskouluun. Lancella on suhde opettajakollegaansa Clairiin, mutta sekin alkaa rakoilla kun Clair tutustuu Mike-nimiseen opettajaan, jonka tunneille on oppilailla hirveä hinku ja tunku. Yllättäen tapahtuukin jotakin varsin järkyttävää, jonka varjolla Lancen salaiset kirjailijanunelmat saattavatkin toteutua. Outo raina, jossa Robin tekee epä-Robinmaisen (ikuinen hauskuuttaja) suorituksen. Unohtunee pöllyyttymmään hyllyjen perukoille.
**½ IMDb 7.0/10

An Angel at My Table (1990)
Jane Campion
The Pianonkin ohjanneen Jane Campionin teos An Angel at My Table kertoo uusi-seelantilaisen kirjailijan Janet Framen elämäkerran. Alunperin se tarkoitettiin televisioon minisarjaksi ja on jakautunut täten kolmeen osaan, joissa jokaisessa Janet on eri-ikäinen ja eri näyttelijän esittämä. Janet kasvaa köyhässä perheessä monipäisen sisarusparvensa kanssa. Jo lapsena Janet on selkeästi erilaisempi kuin muut ikätoverinsa: hän kirjoittaa ihmeellisen taidokkaasti runoja ja tarinoita ja on koko punapigmenttisellä kikkarapäisellä olemuksellaan vähän hassu. Elokuva pysyy kiinnostavana juurikin siksi, ettei Janetin elämästä tragediaa puutu. Lisäksi kolmiosaisuus ja kolme eri pääroolin esittäjää tuovat elokuvaan piristystä. Eikä ihana uusi-seelantilainen aksentti haittaa korviani muuten yhtään..
***½ IMDb 7.4/10

Mother and Child (2009)
Rodrigo García
Nyt viisikymppinen Karen (Annette Benning) luopui 14-vuotiaana äitinsä painostuksesta synnyttämästään tyttärestä, eikä ole koskaan päässyt asian yli. Töitten parissa hän tutustuu rentoon Paco-nimiseen jäpikkään ja antaa muista eristävien muuriensa pikku hiljaa haihtua. Karenin tytär Elizabeth (Naomi Watts) on äitinsä tavoin muista eristäytynyt ihminen, joka elää pelkälle työlleen, ja jolle miehet ovat vain pelinappuloita. Jopa hänen pomonsa (Samuel L. Jackson) saa Elizabethista osansa. Samaan aikaan lapseton pariskunta Lucy ja Joseph järjestelevät adoptioasioita samassa adoptiovälityksessä kuin Karen aikoinaan. Mukava yhteen liittyvien kolmen eri tarinan kooste. Sopivan kevyt raskaasta aiheesta huolimatta. En luultavasti muista elokuvaa enää vuoden päästä.
**½ IMDb 7.2/10

Martha Marcy May Marlene (2011)
Sean Durkin
Lucy ei ole nähnyt pikkusiskoaan Marthaa (Olsenien kuuluisten siskosten pikkusisar Elizabeth Olsen) vuosiin. Yllättäen Martha soittaa Lucylle apua pyytääkseen ja pelko huokuu hänen äänestään. Martha pitää visusti salaisuutenaan sen, että hän on juuri karannut lahkosta. Lucy vie Marthan järven rannalla sijaitsevalle talolle, missä hän asustaa miehensä kanssa. Martha elää jatkuvan ahdistuksen vallassa eikä suostu avautumaan siskolleen mistään. Hän kertoo asuneensa poikaystävän kanssa ja lähteneen tämän väkivaltaisuuden takia. Martha käyttäytyy epätavallisesti ja on selvästi unohtanut yhteiskuntamme normit. Elokuvassa näytetää flashbackeja Marthan lahkoajoista. Aiheensa takia varsin mieleenpainuva pätkä. Elizabeth Olsen näyttää taitonsa näyttelijänä.
**** IMDb 7.2/10

This Must Be The Place (2011)
Paolo Sorrentino
Cheyenne on Dublinissa vaimonsa kanssa elävä entinen rokkari. Tämä hiljainen mies pukeutuu yhtä rokkitähden tavoin kuin nuorenakin. Hän harrastaa squashia tyhjässä uima-altaassa tiluksillaan ja jumittaa. Cheyenne ei ole käynyt koto-Jenkkilässä kolmeenkymmeneen vuoteen ja yhtä kauan hän on ollut mykkäkoulussa poikansa meikkaamista vastaan olleen isänsä kanssa. Isän heikko kunto saa Cheyennen kuitenkin palaamaan New Yorkiin ja siellä hänelle selviää isäpapan keskitysleirihistoria. Isä on janonnut kostoa vuosikaudet ja Cheyenne päättääkin matkata Yhdysvaltojen läpi kostoretken hengessä. Sean Penn esittää oivallisesti ekstroverttia, erityisen hidasta Cheyenneä. Cheyennen vaimoa esittävä Frances McDormand lämmitti sydäntä hyväntahtoisuudellaan ja rakkauvellaan.
**** IMDb 6.7/10


Misery (1990)
Rob Reiner
Misery (Piina) perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin ja sitä pidetään yleisesti yhtenä onnistuneimmista Stephen King -filmatisoinneista. Kuuluisa kirjailija Paul Sheldon on saanut juuri uusimman romaaninsa käsikirjoituksen valmiiksi syrjäisessä motellissa ja lähtee takaisin New Yorkiin. Lumimyrsky yllättää Paulin ja miekkosen auto ajautuu tieltä ulos. Sairaanhoitaja Annie Wilkes vie Paulin kotiinsa ja alkaa hoivata tätä. Koska Paulin kummatkin jalat ovat menneet poikki, on hän täysin vuoteen oma. Annie on Paulin ykkösfani ja Paul ehtiikin olla Annielle varauksetta kiitollinen ennen kuin alkaa huomata Anniessa kummallisia piirteitä. Luin Piinan kymmenen vuotta sitten ja pidin elokuvasta paljon. Annieta esittävä Kathy Bates voitti roolisuorituksestaan parhaan naispääosan Oscarin. Nimensä veroisesti varsin piinaava pätkä.
***½ IMDb 7.8/10


J. Edgar (2011)
Clint Eastwood
J. Edgar Hoover toimi FBI:n pääjehuna vuodesta 1924 lähtien. Hän toimi virassaan melkein 50 vuotta kuolemaansa (1972) saakka. Elokuva käsittelee J. Edgarin professionaalista, mutta myös henkilökohtaista elämää. Hän oli erityisen kiintynyt äitiinsä ja hän jakoi elämänsä rekrytoimansa agentin, Clyde Tolsonin kanssa. Omalla tavallaan elokuva onkin sydäntä riipaiseva homorakkaustarina. Elokuva käsittelee muunmuassa J. Edgarin nuoruutta, Charles Lindberghin lapsen kidnappausta ja Kennedyn yritystä laittaa Hoover eläkkeelle. Leonardo DiCaprio on kivunnut parhaiden näyttelijöiden listalle jo aikapäiviä sitten ja tähänkin rooliin hän hyvin taidokkaasti heittäytyy.  FBI:n toiminta 1900-luvun alussa on tähän asti ollut minulle tuiki tuntematonta. Kiva päästä seuraamaan sitäkin pelleilyä.
***½ IMDb 6.8/10

Crime d'amour (2010)
Alain Corneau
Ranskalainen, psykologinen thrilleri Crime d'amour (Love Crime) sijoittuu Pariisiin. Christine on määrätietoinen, kokenut ja armoton työntekijä multikansallisessa yhtiössä, ja hänen alaisuudessaan toimii selvästi Christineen ihastunut Isabelle. Isabelle on hyvin älykäs, nuori tulokas yhtiössä, mutta kierrättää kaikki ideansa Christinen kautta. Christine käyttää Isabellen luottavaisuutta ja taitoja sydämettömästi hyväkseen päästäkseen ylenemään. Kun soppaa tulee hämmentämään Isabellen lojaali assistentti ja Christinen poikaystävä, niin keitos on valmis. Yksi kieroimmista psykologisista thrillereistä, mitä olen parin vuoden sisään nähnyt. Ehdottomasti mielenkiintoinen ja omia aivonystyröitä hierova teos. Myös Melissan Ranska-asennevammaisille silmille ja korville sopiva.
**** IMDb 6.4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti