maanantai 21. toukokuuta 2012

elokuvaviikko 16

A Dangerous Method (2011)
David Cronenberg
A Dangerous Method kertoo analyyttisen psykologian kehittelijän, Carl Jungin, sekä psykoanalyysin kehittelijän, Sigmund Freudin välisestä suhteesta. Elokuva alkaa sillä, kun Sabina Spielrein-niminen keuhkojensa kyllyydestä rääkyvä nainen tuodaan väkipakolla Burghölzli-nimiseen psykiatriseen sairaalaan. Jung käyttää uudenlaisia hoitomenetelmiä kuten sana-assosiaatiota ja unien tulkintaa kuitenkin mukaillen Freudin kehittelemää radikaalia psykoanalyysia. Hoito lähentää psykologia ja potilasta yllättävällä tavalla ja tähän uuteen lähenemiseen kuuluu muunmuassa piiskaaminen. Keira Knightley ei ole koskaan näyttänyt niin rumalta kuin Sabinan roolissa alkukohtauksen "hysteriassa". Jo sen vuoksi tämä elokuva on katsomisen arvoinen..
***½ IMDb 6.6/10

Sedmikrásky (1966)
Vera Chytilová
Sedmikrásky eli Tuhatkaunokit on tsekkiläinen, uuden ajan surrealistinen pätkä. Alkukohtauksena nähdään luultavasti toisen maailmansodan kuvia. Tuhatkaunokkien päähenkilöt, Marie I ja Marie II, haluavat toteuttaa elämässään vapautta ja kapinoida nyky-yhteiskuntaa vastaan. He mellastavat, hilluvat, ovat vanhojen pappojen seuralaisina ja käyttävät näitä eittämättä hyväksi ravintolassa ruokaa saadakseen, makaavat kotona leikaten lakanoita silpuksi, kylpevät maidossa, nauravaa hekottavat.. Uskomaton elokuva kertakaikkiaan, ehdoton "must see". Tyttöjen käyttäytyminen aiheuttaa välittömiä ihmetysreaktiota ja elokuva huipentuu sottaiseen mässäilykohtaukseen, jossa upea juhlatarjoilu saa kyytiä. Elokuva oli kielletty Tsekkoslovakiassa vuoteen 1975 asti.
****½ IMDb 7.4/10


We Bought a Zoo (2011)
Cameron Crowe
Olipa kerran juuri leskeytynyt Benjamin (Damonin Matti) ja hänen liian söpö 7-vuotias tyttärensä Rosie sekä angstaileva 14-vuotias poikansa Dylan. Benjamin päättää surunsa keskellä ostaa uuden talon, mutta sattuukin ihastumaan eniten sellaiseen, jonka kylkiäisenä tulee mukavasti eläintarha sekä sen työntekijät. Benjamin päättää korjata eläintarhan priimakuntoon ennen kesän avajaisia. Apunaan hänellä on tarhasta eniten vastuussa oleva Kelly (Scarlett Johanson) sekä muutama muu työntekijä. Rosie on eläimistä innoissaan, mutta Dylan purkaa ahdistustaan synkkääkin synkempiä kuvia piirtämällä. Rahavaikeuksien myötä jokaisella käy ajatus: haukkasiko Benjamin liian ison palan kakusta? Elokuva pohjautuu tositarinaan ja on aika viihdyttävä. Plussaa siitä, että siinä käsitellään myös vakavia aiheita.
**½ IMDb 7.2/10

Iron Sky (2012)
Timo Vuorensola
Vuoteen 2018 sijoittunut tieteiskomedia kertoo kuun pimeälle puolelle vuonna 1945 muuttaneista natseista. Heillä on kuussa oikein komiat oltavat ja jälkikasvukin on yhtä täydellistä geenikarttaa. Elokuvan alkukohtauksessa Renate -niminen opettajamisu käy pikku oppilaittensa kanssa läpi sitä, miksi he ovat kuussa ja mikä on heidän ylväs historiansa. Vuodesta -45 nasukat ovat rakennelleet hulppealla tekniikallaan voittamatonta sotalaivastoa, sillä heidän suunnitelmanaan on vallata koko maapallo. Ei sen suurempia kaavailuja siis! Elokuva oli yllättävän hauska. Suomalaisena on tietenkin tosi hupaisaa silloin kun jenkkejen päälle heitetään kuraa. Muutenkin leffa oli hienosti toteutettu ja silmät tykkäsivät, varsinkin Renatesta univormuineen päivineen.
***½ IMDb 7.5/10

The Rebound (2009)
Bart Freundlich
Nelikymppinen kotiäiti elää amerikkalaista unelmaa kahden lapsen ja aviomiehen kera. Tarkistaessaan syntymäpäiväjuhlissa kuvattua videonauhaa Sandyn pää kolahtaa ja kovaa, henkisesti. Hänen aviomiehensä nääs kesken hauskojen juhlien olikin harjoittamassa k18-puuhia perhetutun kanssa keittiössä. Santtu pistää kimpsut ja kampsut kassaan ja muuttaa Manhattanille. Hän saa onnenpotkulla työpaikan urheilukanavalta. Aram-niminen nuorempi kolli on juuri eronnut tyttöystävästään ja alkaa toimia Sandyn lasten hoitajana. Aram ja Sandy viihtyvät toistensa seurassa vallan hyvin, joka aiheuttaa varsinkin Sandyn tyttökavereissa huolta: onko parivaljakon välillä jotain muutakin kuin työsuhde, vaikka ikäeroa on ainakin 15 vuotta?!
**½ IMDb 6.3/10

Anvil! The Story of Anvil (2008)
Sacha Gervasi
Kuvitelkaa Japanin Super Rock -festivaalit vuonna 1984. Lavalla esiintyi myöhemmin erinomaisesti pärjänneet Scorpions, Whitesnake ja Bon Jovi. Stagella rokkasi myös kanadalainen Anvil-niminen bändi. Mitä heille kävi? Miksi kukaan ei ole kuullut heistä? Kitaristi-laulaja Steve "Lips" Kudlow toimittaa ruokia kouluun ja instituutioihin ja rumpali Robb Reiner on raksamiehenä. He esiintyvät pienelle faniryhmälleen kotikaupungissaan, mutta molempia kutkuttaa ajatus isoista lavoista. Kuin taikaiskusta heihin ottaa yhteyttä eurooppalainen Tiziana Arrigoni, joka tarjoaa pojille koko Euroopan kattavan kiertueen. Dokumentti on erittäin, korostan, ERITTÄIN, lämminhenkinen katsaus Anvilin poikien elämiin. Siitä ja varsinkin Lipsin innokkuudesta tulee hyvälle mielelle, vaikka ei olisi ennen koko bändistä kuullutkaan.
****½IMDb 8.0/10


Breaking Away (1979)
Peter Yates
Breaking Away kertoo neljän lukiosta jo valmistuneen teinipojan kesästä Indianan Bloomingtonissa. Mike, Cyril ja Moocher eivät tiedä mihin elämässään jatkaa ja he viettävät aikaansa hylätyllä louhoksella uiden. Välillä he viihdyttävät itseään Indianan yliopistoalueella kovistellen ja uhoillen. Neljäs poika, Dave, on täysin obsessoitunut pyöräilyyn ja Italiaan. Hän leikkii italialaista: puhuu englantia italialaisittain murtaen ja sinne tänne italian kieltä ripottaen, kuuntelee italialaista musiikkia ja koristelee huoneensa Italian lipuilla. Isältä ei pojalle kovin ymmärrystä heru. Dave jopa leikkii saapasmaalaista vaihto-oppilasta liehitelläkseen itselleen yliopistolla opiskelevan tyttösen. Hyväntuulinen elokuva, jossa näyttelee Dennis Quaid vasta 25-vuotiaana.
**½ IMDb 7.6/10

12 Angry Men (1957)
Sidney Lumet
12 Angry Men kertoo kahdentoista henkilön muodostaman "juryn" neuvottelusta. Elokuvan 96 minuutista vain kolme minuuttia on kuvattu muualla kuin neuvotteluhuoneessa. 18-vuotiasta puerto ricolaista New Yorkin slummista kotoisin olevaa poikaa syytetään isänsä tappamisesta. Juryn on päätettävä onko poika syyllinen vai syytön, ja heidän täytyy antaa yksimielinen päätös. Jos jury olisi sitä mieltä, että poika on syytön, johtaisi se pojan teloittamiseen. Yksi juryn jäsenistä ottaa johdon ja pyytää kaikkia nopeasti antamaan tuomionsa. Jäsenistä kaikki paitsi yksi ovat sitä mieltä, että poika on varmasti syyllinen. Tämä johtaa siihen, että nopean päätöksenteon sijaan juryn on pakko avata keskustelu ja pohtia tappoa eri näkökulmista. Loistava pätkä.
****½ IMDb 8.9/10
Harold and Maude (1971)
Hal Ashby
Harold Chasenilla on pakkomielle kuolemaan. Hän tunkeutuu tuntemattomien hautajaisiin, "tappaa itsensä" mitä erikoisimmin keinoin ja ajaa ruumisautoa. Hänen äitinsä on seurapiirikaunotar ja haluaa Haroldin vihdoin asettuvan aloilleen ja löytävän itselleen vaimon. Harold tapaa 79-vuotiaan Mauden hautajaisissa, sillä myös Maudea kiinnostaa tuntemattomien henkilöiden hautajaisiin osallistuminen. Mauden myötä Harold tutustuu muunmuassa taiteisiin ja musiikkiin. Maude on Haroldille ensimmäinen, todellinen ystävä. Deittiehdokkaat Harold pelottelee pois tekemällä taas teko-itsemurhia ja muunmuassa sytyttämällä itsensä tuleen. Hyvin erikoinen elokuva, jonka mielestäni kuuluisi jokaisen elokuvaharrastajan nähdä.
**** IMDb 8.0/10
Hysteria (2011)
Tanya Wexler
Eletään viktoriaanisessa Britanniassa. Naiset kärsivät hysteriasta ja lääketieteessä on murrosaika, kun vanhat lääkärit eivät usko uuteen lääketieteeseen vaan noudattavat paatuneesti vanhoja, tuttuja kaavoja. Mortimer Granville -niminen lääkäri on joutunut useasti vaihtamaan työpaikkaansa. Viimein hän pääsee klinikalle, jossa hoidetaan hysteriasta kärsiviä naisia. Hoitomuotona on muunmuassa klitoriksen hierominen. Hoidosta innostuneita naisia lappaa klinikalle sellaisella tahdilla, että Mortimerin kädet alkavat kärsiä. Hänen pomonsa hillitty tytär on Mortimerin kanssa avioliittoaikeissa, kun toinen tytär työskentelee köyhien parissa ja on sellainen remupää, ettei isänsä meinaa kestää. Hauska elokuva vibraattorin keksimisestä ja vanhanaikaisista uskomuksista.
*** IMDb 6.8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti