perjantai 1. kesäkuuta 2012

elokuvaviikko 17-20

Les neiges du Kilimandjaro (2011)
Robert Guédiguian
Michel on töissä satamassa yhtiössä, joka pistää jatkuvasti työntekijöitä kävelemään. Huono arpaonni koituu myös Michelin kohtaloksi, joka ottaa tuoreet potkunsa asiallisesti ja suunnittelee matkaa Kilimanjarolle.  Jo yli 30 vuotta vaimonsa Marie-Clairen kanssa yhdessä ollut Michel viettää aikaansa mieluiten perheensä ympäröimänä. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi lapset ja heidän lapsensa. Pariskunta näkee yhteisiä ystäviä ruokailun ja korttipelailun merkeissä. Eräänä iltana kaksi miestä tunkeutuu rentoon illanviettoon, mukiloi heidät ja ryöstää heidän kaikki säästönsä. Ryöstö ei ollut ollut sattumaa ja Michelin ja Maria-Clairen elämä muuttuu kertaheitolla. Mukaansatempaiseva elokuva, jossa pariskunnan yhteinen elämä kuvataan ihanasti.
*** IMDb 7.3/10

Splendor in the Grass (1961)
Elia Gazan
Splendor in the Grass eli Kuumetta veressä sijoittuu vuoden 1928 Kansasiin. Deanie on teinityttö, joka on aivan hullaantunut poikaystäväänsä Budiin. Hän pitää äitinsä kehotuksesta jalkansa visusti toisissaan kiinni, jonka takia Bud turhautuu ja Budin isä vihjaa, että kunnon mies tarvitsee seksuaalisen täyttymyksen. Että jos tyttöystävä ei anna niin ehkä joku muu naikkonen! Samaan aikaan Budin perheen hermoille käy perheen tytär Ginny, joka tunnetaan kaupungilla kevytkenkäisyydestään ja villeydestään. Eikä Budillakaan ole helppoa, sillä häntä painostetaan jatkamaan Yalen yliopistoon.. Budsa ottaa iskän neuvoista vaarin, jonka vuoksi neitsyt-Deanie menettää lopullisesti järkensä. Loistava elokuva, jota tähdittää naistenkaataja-elämästään tuttu Warren Beatty sekä Rebel Without a Cause -tähti Natalie Wood, jonka elämä päättyi traagisesti hukkumiseen 43 vuoden iässä.
**** IMDb 7.7/10

Old School (2003)
Todd Phillips
Villit nuoruuspäivänsä jo eläneeseen kaveriporukkaan kuuluu Frank, Beanie ja Mitch. He ovat kaikki yrittäneet asettua aloilleen ja aloittaa kunnollisen perhe-elämän, mutta jokaiselle on tullut ongelmia vastaan. Mitch saa tyttöystävänsä kiinni pettämisestä rysän päältä. Bernardilla on pieni lapsi, mutta hällä on kova tarve juhlimiseen ja naisien iskemiseen. Frankin uunituore avioliitto alkaa rakoilla kavereiden kanssa hengailun myötä: party-hirmu Frank the Tank on palannut. Mitch muuttaa taloon, joka on sattumoisin yliopistoalueella. Koska Mitch ei opiskele tai ole yliopistossa töissä, keksii Bernard, että he voisivat perustaa veljeskunnan, joka on avoin kaikille. Ja kaikkia weirdoja toki kiinnostaa liittyä merkilliseen veljeskuntaan.. En suosittelisi elokuvaa kyllä laatuleffojen faneille. En edes kevyeksi "välileffaksi"..
IMDb 7.0/10

Man on the Moon (1999)
Milos Forman
Man on the Moon kertoo koomikon Andy Kaufmanin elämästä lapsuuden ajoista kuolemaan asti. Hänen uralleen mahtuu komediaklubeja, televisioesiintymisiä (kuten Saturday Night Live sekä Late Night with David Letterman) ja rooli Taxi-nimisessä sitcomissa. Andyn erikoisuus on tehdä kaikesta vitsiä, jonka vuoksi koskaan ei voi olla varma onko Andy tosissaan vai ei. Hänen uransa ei ole mitään nousukiitoa, sillä kun yleisö haluaa kunnon komediaa, Andy laulaa lavalla lasten lauluja ja lukee kirjaa. Sitten hän yhtäkkiä muuttaa rooliaan Elvikseksi, painija Jerry "The King" Lawleriksi tai rääväsuu Tony Cliftoniksi. Ja yleisö tykkää. Jim Carrey on paneutunut Andy Kaufmanin rooliinsa taitavasti ja sai taidonnäytteestään myös Golden Globen. Kovin erikoinen leffa vieläkin erikoisemmasta tyypistä.
***½ IMDb 7.4/10


Babycall (2011)
Pål Sletaune
Anna on mieheltään poikansa Andersin kanssa paennut nainen. Mies on väkivaltainen ja arvaamaton, ja Anna tekisi mitä vain suojellaakseen poikaansa. Hän haluaa itsepintaisesti alakouluikäisen poikansa nukkuvan vieressään, mistä sosiaalityöntekijät eivät pidä. Lopulta hän ostaa itkuhälyttimen, jonka lähettäjän laittaa poikansa huoneeseen. Hälytin ottaakin signaalia jonkun muun asunnosta samassa kerrostalossa. Anna kuulee kuinka nainen huutaa apua ja mies mölisee. Anna muuttuu yhäkin hysteerisemmaksi ja hänen painajaisensa alkavat toistua. Eikö minnekään pääse pakoon? Noomi on ihana söpöläinen, jota on ilo katsella. Elokuva on aika perus-trilleri, mutta (varmaan  skandinaavisuutensakin vuoksi) viihdyttävä. Suosittelen erityisesti jännityksen perään huokaileville. Tai Noomin.
**½ IMDb 5.8/10


Another Happy Day (2011)
Sam Levinson 
Häät tulossa ja maailman paras suku koolla, ihanaa! ..NOOT.  Herkkä Lynn matkustaa Annapolisiin kahden lapsensa kanssa, joista molemmat ovat ongelmaisia (kirjoa värittää muunmuassa Tourettes, bipolaarisuus ja asperger). Perheen vanhin poika Dylan on menossa naimisiin ja Lynnin tytär (sekä Dylanin täysi-sisarus) Alice tulee opiskelupaikastaan myös paikalle. Lynnin sisarukset juoruavat jatkuvasti drinksujen äärellä ja tietävät muunmuassa Alicen viiltelyistä. Lynnin ex-mies Paul (Dylanin isä) ja tämän hyvännäköinen, "kaikkien kaveri", vaimo Patty (Demi Moore) sekä Pattyn biologiset tyttäret tuovat läsnäolollaan juhlille lisää vauhtia. Varsinkin kun Lynnin ja Paulin keskinäiset kiistat jäivät muinoin selvittämättä ja häät on paras hetki avata vanhat haavat. Tykkäsin kovasti elokuvan sanomasta ja sen henkilöhahmojen sekä heidän suhteittensa monimuotoisuudesta.
**½ IMDb 5.1/10

Kotirauha (2011)
Aleksi Mäkelä
Isänsä menestyksen innoittama Sami Luoto (Edelmannin Samppa) perustaa kunnianhimoisna yrityksen, vaikka on kerran konkurssin jo läpielänyt. Hänen liikeideanaan on rakentaa ja myydä pientaloja ja lopulta valmistaa hieno talo, johon pääsisi vaimonsa ja teini-ikäisen tyttärensä kanssa asustelemaan. Sami on kuitenkin ollut varmaan liiankin positiivinen talousnäkymien ja talojen myymisen suhteen, sillä pian hän on korviaan myöten ongelmien virrassa uppeluksissa. Hän yrittää salaa hoitaa asiat kuntoon, joka ei tee kauheen hyvää mies-vaimo-suhteelle. Tytärkin angstaa, kun haluaa kivat rippijuhlat ja lahjaksi skootterin, eikä isi taida pitää lupauksiaan. Aika jännä lamaleffa ihmisestä, joka toden teolla yrittää menestyä ja ratkoa ongelmat yksin vailla kenenkään apua.
***

The Greatest Movie Ever Sold (2011)
Morgan Spurlock
Morgan "Mäkkäri-hampurilaisilla kuukauden elänyt" Spurlock on tehnyt jälleen uuden dokkarin. Tällä kertaa suurennuslasin alla on tuotesijoittelu sekä elokuvissa mainostaminen. Kaikkihan me bongailemme Hollywood-leffoista Nokioita, Mersuja ja Coca-Colaa aivan jatkuvasti. Morganin idea on saada sponssarit omalle dokkarilleen ja täten mainostaa samalla sponssareita.  Elokuvan slogan onkin: "He's not selling out, he's buying in." Jostain syystä isoimmat ja tunnetuimmat firmat eivät innostu Morganin ideasta, Morksulla kun ei tunnu olevan hyvä maine kiitos tosiaan Mäkkärin mälläämisen. Vähän pienemmät yhtiöt kuitenkin innostuvat sponssarihommista, niitten avulla he saavat tuotteilleen näkyvyyttä. Pääsponssari saisi elokuvan nimenkin eteen vielä mainostuksen. Aika kiva pätkä ja mielenkiintoinen, kun itteekin kiinnostaa tuo niin kutsuttu piilomainonta..
**½ IMDb 6.6/10

Rat King (2012)
Petri Kotwica
Juri on 18-vuotias abiturientti, joka asuu äitinsä kanssa. Harmiton pelailu on historiaa, sillä Juri on nyt todellisessa tietokonepelikoukussa. Tyttöystäväkin jättää Jurin huomatessaan, ettei tähän saa enää kunnolla kontaktia. Juri heittää pelivempaimiaan pois ja päättää aloittaa puhtaalta pöydältä, mutta yllättäen hänen nettituttunsa ehdottaa tapaamista. Nettituttu paljastuu Niki-nimiseksi poitsuksi, joka on hyvin Jurin näköinen. Niki pakoilee jotakin ja Juri suostuu majoittamaan häntä salaa äidiltään. Kun Juri näkee Nikin käsivarressa tatuoidun nettiosoitteen, hän ei voi vastustaa kiusausta. Ja näin alkaa uusi, vaarallinen peli, joka antaa Jurille nimen RAT KING. Erikoinen elokuva suomalaiseksi. Leffalla olisi ollut aineksia vaikka mihin, mutta jotenkin roolihahmoja oli vaikea ottaa tosissaan.
**


Les petits mouchoirs (2010)
Guillaume Canet
Pariisilaisella ystäväporukalla on tapana lähteä joka vuosi lomamatkalle toiselle puolelle Ranskaa aurinkoiselle rantamökille. Yksi ystävistä ajaa päihtyneenä kohtalokkaan onnettomuuden skootterillaan ja makaa teho-osastolla, mutta silti ystävät päättävät pakata kimpsunsa ja kampsunsa. Joitakin ystäviä kiristää parisuhteet, joitakin mökin tuholaiset. Elokuva etenee dialogin, pitkien lounaitten ja hengailun hengessä sekä vanhojen etelän ystävien tapailuilla. Valitsin elokuvan ranskalaisuutensa sekä (Oscar-voittajien) Marion Cotillardin (Pariisin varpunen) ja Jean Dujardinin (Artisti) takia. Suorastaan rakastuin elokuvvaan, mutta ei kannata vuokrata leffaa vain Dujardinin hymyn toivossa, sillä sitä ei häneltä heru kuin elokuvan ensimmäiset muutamat minnutit..
****½ IMDb 7.0/10

Manuale d'am3re (2011)
Giovanni Veronesi
Manuale d'am3re on monitarinainen elokuva, jossa ensimmäisessä kerrotaan Roberton tarina. Roberto on nuori asianajaja, joka suunnittelee häitä kauniin Saran kanssa. Työkomennuksellaan hän tutustuu ja hullaantuu Micol-nimiseen tuulitukkaan. Toisessa tarinassa kuuluisa uutisankkuri on ollut vaimolleen uskollinen koko yhdessäolon ajan, huikeat 25 vuotta. Yhtäkkiä hänen elämäänsä astuu Eliana, joka on täynnä tulta, tappuraa ja seksuaalista vapautta. Kolmannessa tarinassa pääosassa on amerikkalainen taidehistorian opettaja Adrian, jota esittää itse Robert de Niro. Adrianilla on Augusto-niminen pervoileva kaveri, jonka tytär Viola (Monica Bellucci) koskettaa yllättäen myös Adrianin elämää.. Hauska, italialaisittain hyvin tunteikas ja muutenkin aika menettelevä leffa. Ei ihan kyllä yllä Love Actuallyn tasolle, mut tarviiko tuota..
**½ IMDb 5.9/10

Sex and Breakfast (2007)
Miles Brandman
Jamesin ja Heatherin suhteella ei mene hyvin. He ovat toisilleen etäisiä ja kaikki fyysinen kontakti tuntuu pakotetulta ja luonnottomalta. Heather päättää saada suhteen kuntoon, mutta hänen päättäväisyytensä ahdistaa Jamesia entisestään. Ellisin ja Reneenkään suhde ei ole kuin kukilla tanssimista. Reneetä on alkanut kyllästyttää Ellis ja he päättävät pyytää ammattiapua. Rakkaustohtori ehdottaa heille uusia, jännittäviä kokemuksia (lue: parinvaihtoa), jotta parisuhde piristyisi. Jotta elokuvassa olisi edes jotakin järkeä, myös James ja Heather hakevat samalta tohtorilta apua saaden saman reseptin suhteen paranemiseksi. Katrin kommentti: "Oikeesti, miks tästä on tehty elokuva." Itsekin mietin että mitä hittoo, onko tässä elokuvassa jokkiin idea? Shaibaa.
IMDb 5.7/10


The Dictator (2012)
Larry Charles
Admiraali kenraali Hafez Aladeen (Sacha Baron Cohen) on pohjois-amerikkalaisen Wadiya-nimisen valtion diktaattori. Hän on lapsellinen, ylimielinen ja vastustaa läntistä maailmaa ja juutalaisia, näin muunmuassa. Hän kehittelee ydinaseita ja hänen epähumanistisuutensa saa YK:n tulemaan väliin. Aladeen matkustaa YK:n päämajaan New Yorkiin, mutta pian hänen saapumisensa jälkeen hänet kidnapataan. Karatessaan nappaajaltaan Aladeen törmää suorasanaiseen Zoey-nimiseen aktivistiin, joka tarjoaa Aladeenille töitä liikkeestään. Samanaikaisesti Aladeenin setä juonii Allun selän takana ja korvaa tämän erittäin hölmöllä kaksoisolennolla. 10 vuotta sitten en olisi suostunut elokuvaa katsomaan, kiitos Ali G:n. The Dictator on kuitenkin laatuviihdettä, jossa morkataan ihanasti Yhdysvaltoja. Vitsit on välillä oikeesti hyviä, vaikka toki osa mennee yli..
***½ IMDb 7.0/10

Dark Shadows (2012)
Tim Burton
Elokuva alkaa vuodella 1752, jolloin Barnabasin (Johnny Depp) vanhemmat  seilaavat Englannin mailta pienen poikansa kanssa uuteen Amerikkaan ja perustavat menestyksekkään kalastamon. Paria kymmentä vuotta myöhemmin Barnabas pöljyyksissään rikkoo Angelique Bouchardin (Eva Green) sydämen. Angelique on nääs noita ja kostoksi hän tappaa Barnabasin oikean rakastetun, muuttaa Bartsun vampyyriksi ja hautaa tämän elävältä. Perus. Lähes kahtasataa vuotta myöhemmin Bartsun hauta avautuu, kiitos rakennustyömaan. Hän palaa kotikartanoonsa, jossa tapaa hänen kaukaiset, ja myöskin oudot, sukulaisensa. Barnabas päättää ansaita kunnian perheellensä ja nostaa sukufirman jälleen loistoonsa. Ken tykkää Tim Burtonista, Deppistä tai heidän combostaan niin varmasti tästäkin pitää. Lisäksi Dark Shadows on hykerryttävän hauska.
**** IMDb 6.5/10

Greta (2009)
Nancy Bardawil
17-vuotias Greta lähetetään isovanhempiensa luokse, koska hänen äitinsä tahtoo parannella suhdettaan husband number three:n kanssa. Gretaa angstattaa olla ilman kavereitaan ja hän purkaa tunteitaan kirjoittamalla ja piirtelemällä ranteeseen sidottuun muistikirjaan sekä töykeilemällä. Gretan pitää listaa asioista joita haluaisi elämässään vielä tehdä. Sitten kun kaikki kohdat on yliviivattu, Greta meinaa päättää päivänsä. Koska Gretalla on niin mälsää, hän hankkiutuu paikalliseen ravintolaan tarjoilijan työhön. Elokuva ei tarjoa minulle mittään, vaan on semmonen 14-vuotiaitten massateinien leffa. Gretaa tekis mieli mennä ravistelee ja opettaa pikkusen käytöstapoja, oli sen angstin syynä mitenkä lapsuustraumat tahansa. Mutta noh, kyllähän tuon katto, kunhan ei tarvi uuestaan nähä.
** IMDb 6.2/10

The Twilight Saga : Breaking Dawn - Part 1
Bill Condon
Twilight-sarjan neljännessä ja viimeisessä osassa (joka on jaettu kahteen osaan) Edward "tosi rakkaus odottaa" Cullen sai viimeinkin houkuteltua rakkaudennälkäisen Bella Swanin avioliiton auvoiseen satamaan. Bellan ehtona on se, että hänet muutetaan vampyyriksi ja pian! Eetu ja Bella matkustavat Brasiliaan idylliselle minun mukaan, köh, nimetylle Isle Esmelle kuhertelemaan. Bella saa vihdoin sitä mitä on ensimmäisestä kirjasta/elokuvasta lähtien odottanut - komean Eetun vällyjen väliin! Mutta mitäs käykään kun vampyyri ja kuolevainen harjoittavat rakkauttaan? Bella alkaa yllättäen ("yllättäen") kärsiä aamupahoinvoinnista ja hänen vatsansa alkaa kasvaa huimaa vauhtia. Ihmissusilauma ja Eetu & perhe (lukuunottamatta elämää rakastavaa Rosalieta) eivät raskautta arvosta, sillä se on selvä uhka Bellan elämälle..
***½ IMDb 4.7/10

Intruders (2011)
Juan Carlos Fresnadillo
John Farrow (Clive Owen) on brittiläinen raksamies, jolla on kiva koti, vaimo ja 13-vuotta täyttävä söpö tytär. Eräänä päivänä tytär löytää puun kolosta rasian, jossa on käärittynä outo tarina Hollow Face -nimisestä vihan ja pelon levittäjästä. Hollow Face on kasvoton kummajainen. Tytär alkaa joutua HF:n hyökkäyksien kohteeksi ja niitten myötä kuvitteellisen ja todellisen raja hämärtyy. Samaan aikaan  Hollow Face vainoaa espanjalaista pikku poikaa, joka piiloutuu peiton alle lampun kanssa ja pelkää pimeää. Oli piristävää nähdä englannin- ja espanjankielistä tarinaa limittäin, ja espanjalaisessa tarinassa erikoismukava juttu oli nähdä isä Antoniota esittävä Daniel Brühl, joka on tuttu erinomaisesta elokuvasta Goodbye Lenin!. Kävi samalla ilmi, että Dansku on puoliksi espanjalainen.. Elokuva muuten oli turhaa katsottavaa. Ei kiitos.
IMDb 5.3/10

Rocky (1976)
John G. Avildsen
Rocky Balboa on amerikan-italialainen nyrkkeilijä, joka saa elämänsä tilaisuuden. Nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Apollo Creed haluaa järjestää näytösottelun ja päättää antaa "harrastelijalle" tilaisuuden otella häntä vastaan. Hän valitsee Rockyn vastustajakseen, koska pitää tämän lempinimestä "The Italian Stallion". Rocky alkaa harjoitella ahkerasti Mickey Goldmill -nimisen salin omistajan ja entisen taistelijan kanssa. Hän juoksee aamuvarhain teurastamolle mäiskimään ruhoja ja loikkii rappusia ylös-alas. Verenmakuisen treenauksen lomassa hän kuitenkin ehtii liehittelemään erittäin ujoa lemmikkieläinkaupan myyjää, ystävänsä Paulien siskoa Adriania. Pitkästä aikaa näin jonkun oikeasti täydellisen elokuvan! Rocky on uskomaton pätkä ja suorastaan rakastuin Balboan hyväsydämiseen, yksinkertaiseen ja nöyrään persoonallisuuteen. Vau. Ja epäilijöille, Rocky ei ole pelkkää taistelua.
 ***** IMDb 8.0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti