maanantai 3. syyskuuta 2012

elokuvaviikko 21

The Rum Diary (2011)
Bruce Robinson
On 1950-luku. Amerikkalainen toimittaja Paul Kemp (Depp) ei ole saanut ainoatakaan kirjaansa myydyksi, joten hän pakkaa kyllästyneenä tavaransa ja rennosti aloittaa työt Puerto Ricossa paikallisessa lehdessä. Paul on hieman viinaan menevä jäpikkä, joten Puerto Ricon rommi tulee elokuvan nimensä mukaisestikin hetkessä tutuksi. Paul ihastuu korviaan myöten Chenault-nimiseen kaunottareen ja hieman obsessoituu hänestä. Samanaikaisesti hän alkaa kirjoittaa San Juan -kaupungin köyhyydestä, mutta häntä estellään, antaisihan se huonon kuvan turisteille. Perustoimittajan arkea Paul ei siis pääse elämään. Häntä houkutellaan kiinteistöhuijaukseenkin mukaan ja koko ajan taustalla on Chenault vikittelemässä. Katsoin elokuvan Deppin takia, mutta muuten pätkä oli aika kuraa..
** IMDb 6.3/10

Men in Black (1997)
Barry Sonnenfeld
Men in Black eli MIB on erittäin salainen hallituksen yksikkö, joka hoitelee avaruudesta tulleiden muukalaisten asioita. Perus passi- ja viisumiasioiden lisäksi MIB on vastuussa hankalien muukalaisten palauttamisesta takaisin sinne mistä he ovatkaan tulossa. Veteraaniagentti K värvää itselleen kaveriksi tavallisen kaduntallaaja-pollarin, joka oli vaan sattunut kohtaamaan ja kukistamaan yhden alienin. Ja näin alkaa K:n ja J:n yhteinen listimisura. Olin onnistunut välttämään lapsuudessani tämän elokuvan, kuten myös hyvin monet muutkin leffat. Parempi myöhään kuin milloinkaan. Men in Black -miehet mustissa on viihdyttävä, mutta ei tärisytä maata allani. Kivikasvoinen K kuminaama-J:n rinnalla toimii hyvin.
*** IMDb 7.1/10

Salmon Fishing in the Yemen (2011)
Lasse Hallström
Jemeniläinen sheikki haluaa, että hänen jokiinsa istutettaisiin lohia. Skotlantilainen kalastusasiantuntija Fred Jones ei voi uskoa korviaan: miten kummassa tällainen pöyristyttävä suunnitelma voisi toimia? Britannian pääministerin lehdistövastaava kuulee suunnitelmasta ja päättää kääntää idean PR-kampanjaksi. Fredillä ei ole asiaan enää mitään vastaan sanomista ja pian hän onkin Jemenissä kauniin sheikin edustajan raikkaassa vaikutuspiirissä kalajuttuja hoitamassa. Rakkaudesta, unelmista ja kaloista. Ewan McGregor, Emily Blunt sekä Kristin Scott Thomas. Kuulostaa liian hyvältä ja onkin sitä. Typerä ja naiivi kuvaus lempiaiheestani (not!). Edes Emilyn nauru ja Ewanin monista leffoista tuttu nörtti-ilme ei pelasta elokuvaa.
** IMDb 6.9/10

The Debt (2010)
John Madden
Itä-Berliiniin soluttautuneet Israelin tiedustelupalvelun agentit Rachel, Stephan ja David palaavat vuonna 1966 juhlittuina sankareina takaisin kotimaahansa. He olivat Saksassa jäljittäneet, napanneet ja lopulta eliminoineet Birkenaun teurastajana tunnetun natsirikollisen. Vasta yli 30 vuotta myöhemmin selviää, mitä Itä-Berliinissä oikeasti oli tapahtunut. The Debt -elokuvan ilmestymistä seurasi väitökset siitä, että leffa on vahvasti antisemitistinen. Tämän kohun innoittamana elokuvan valitsinkin. Vaikka kansikuvan ja juonen perusteella saattaa tulla tunne siitä että "tämä on jo niin nähty", niin kylläpä oli mukaansatempaava ja jännittävä teos. Helen Mirren on loistava näyttelijä ja sopii hyvin agentin rooliin. Oli anti-semitistinen tai ei niin katsomisen arvoinen ainakin.
*** IMDb 6.9/10

Men in Black 2 (2002)
Barry Sonnenfeld
J:n (Will Smith) MIB-uraa on kestänyt viisi vuotta ja agenttipari on ehtinyt siinä välissä muutaman kerran vaihtua. Kukaan agentti ei ole yltänyt J:n odotusten tasolle. Peruskeikkaa pizzeriassa hoitaessaan J saa selville kylothialaisen muotoaan muuttavan kuningattaren, Serleenan, juonittelun. Kuningatar on piiloutunut alusvaatemalliksi (Lara Flynn Boyle). Ei auta muu kuin hankkia agentti K postitoimistosta takaisin valtion hommiin ennen kuin Serleena löytää himoitsemansa "Zarthan Valon". Men in Black 2 jatkaa tyylikkäästi ykkösosalla luodulla linjalla ja onkin edeltäjäänsä vähintään yhtä viihdyttävä.
*** IMDb  5.8/10

Balada triste de trompeta (2010)
Álex de la Iglesia
Balada triste de trompeta (= trumpetistin surullinen balladi) eli Suomessa Viimeinen sirkus on intohimoinen ja hyvin väkivaltainen elokuva. Elokuva alkaa Espanjan sisällissodasta, jossa sirkuksen klovnit pakotetaan aseisiin ja taistelemaan fasisteja vastaan. Pieni poika toistaa klovni-isänsä traagisen kuoleman. Sama poika on surullinen klovni 20 vuoden päästä. Klovni on ihastunut sirkuksen sadistisen kuningaspellen kauniiseen ilma-akrobaattiin. Tiedossa on seksiä, verta, väkivaltaa ja pelottavaa musiikkia. Elokuva oli hienosti tehty ja hieman tarantinomainen. Kuitenkin koin elokuvan vähän liian unenomaiseksi ja osittain psykedeeliseksi. Herkkävatsainen elokuvaseurakin jätti katsomisen ensimmäisten minuuttien aikana. Hei, se vielä että tässä on hyvät musiikit.
** IMDb 6.5/10


Men in Black 3 (2012)
Barry Sonnenfeld
Boglodiittien viimeinen eloonjäänyt kansalainen Boris the Animal karkaa maan kuun LunarMax-nimisestä huippuvankilasta. Hänen aikomuksenaan on palata vuoteen 1969, jolloin agentti K ampui Borisin käden irti ja vangitsi hänet. Kun K kuulee Borisin paosta alkaa häntä tietenkin harmittaa, ettei ollut muinoin päästänyt räyhääjää hengestään. Yhtäkkiä K häviää eikä kukaan MIB:ssa linkitä K:ta nykyaikaan, hänhän kuoli tehtävässään vuonna 1969. J päättää käydä listimässä Borisin hyppäämällä itsekin ajassa taaksepäin juuri ennen kuin tämä ehtii tappaa K:n. Miehet mustissa III on selvästi sarjansa paras, sillä se voittaa edeltäjänsä sekä hauskuudellaan että kekseliäisyydellään. Uusiseelantilaisesta Flight of the Conchords -sarjasta tuttu Jemaine Clement esittää upeasti pelottavaa ja kostonhimoista Borista.
**** IMDb 7.2/10
Le gamin au vélo (2011)
Jean Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Cyril on 12-vuotias sijaisperheessä asuva lapsi, joka etsii sekä kadonnutta pyöräänsä että hatkat ottanutta isäänsä. Sattumusten kautta Samantha-niminen nainen hankkii pojan pyörän takaisin ja tarjoutuu samalla viikonloppumajoittajaksi. Cyril elelee onnellisia viikonloppuja Samanthan kanssa, mutta samalla kaipaa isäänsä ja yrittää löytää tätä, sillä ei pysty käsittämään sitä että isä on hänet oikeasti hyljännyt. Ja kaiken lisäksi vielä myynyt pojan pyörän rahaa saadakseen.. Elokuva oli tunnepitoinen ja hienosti tehty. Pojan pahaa oloa ja mihinkään kiinnittymättömyyttä kuvataan taitavasti samoin kuin yllättävän  hyvän kuvioihin tulemista.
***½ IMDb 7.4/10
Mama Africa (2011)
Aki Kaurismäki
Mama Africa eli Miriam Makeba (1932-2008) oli ensimmäinen maailmanmaineeseen noussut eteläafrikkalainen artisti. Kritisoituaan 1960-luvun alkupuolella YK:ssa Etelä-Afrikan apartheidia maan hallitus otti häneltä kansalaisuuden pois ja kielsi häntä palaamasta kotimaahansa. Koko elämänsä Miriam taisteli Etelä-Afrikan mustan väestön oikeuksien puolesta. Mama Africa kertoo Miriamin elämästä taiteellisesta sekä aktivismin näkökulmista, mutta myös hänen vaikutuksestaan Afrikkaan. Dokumentissa haastatellaan muunmuassa hänen lapsenlapsiaan. Mama Africa on katsomisen arvoinen dokumentti. Kiinnostuin itsekin kovasti Makeban musiikista ja hänen urastaan, sillä artisti oli minulle täysin tuntematon.
****

Cul-de-sac (1966)
Roman Polanski
Kaksi haavoittunutta gangsteria, Dickie ja Albie, ovat pakomatkalla ja hakevat suojaa yksinäisellä saarella sijaisevasta linnasta. Aikoinaan Sir Walter Scottin asuttama linna ei olekaan tyhjä, vaan sinne on asettunut vastanainut taiteilijahenkinen pariskunta George ja Teresa. Gangstat ottavat Yrjön ja Teresan panttivangeikseen ja jäävät odottamaan pomonsa Katelbachin saapumista. Albie on kuitenkin niin haavoittunut, ettei hänessä kauaa henki pihise ja niin yksinäinen ja suojaton George joutuu pariskunnan röyhkeyden kohteeksi. Cul-de-sac eli Umpikuja ei ole Polanskin parhaimmistoa. Polanskimaisia piirteitä elokuvassa oli kuitenkin havaittavissa ja välillä pariskunnan hassuttelut saivat pientä hämmennyksen tunnetta aikaan.
**½ IMDb 7.2/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti