torstai 20. joulukuuta 2012

veggaanin jouluviikko

Joy to the world!  
Viime viikon torstaina minulla pärähti joululoma käyntiin ja ulkomaa-joulujen vuoksi tallouvessamme esivietettiin tätä vuoden suurinta juhulaa. Sunnuntaina lähin käväsemmään äitin kanssa Männistön vanahassa kirkossa viittomakielisessä messussa. Absolutistiks ryhdyttyä tuli kirkossa itku sillon kun jouvvuin jättämmään ehtoollisen välistä ekkaa kertaa. Muistan miten oli iso juttu kun muinoin ei äiti ennää ehtoollisella sanonukkaan minun kohalla "hänet siunataan" vaan sain ihan oikkeen ehtoollisen niin ku muutkin polovistunneet! No tässä parin vuoden sissään oon tajunnu kyllä, että ei ehtoollista tarvihe välistä jättää, kun monesti on kirkossa alkoholitonkin juoma tarjolla. Mukava, polttava tunne uupuu rinnasta mutta muuten fiilis on aika bueno.

Kirkkotiellä.

Tiesin äitin luulevan että messussa olisi tulkkaus suomen kielelle.. siksipä jätin kertomatta. Kyllä äiskältä meinas mennä pasmat sekasin ku viittomakieltä taitamattomana tajus että koko tillaisuus tullee ollee hilijanen. Mää vielä olin tiukkana siinä vieressä hiljentämässä äitiä kun se olis kovasti halunnu jottai kommentoia. Ei päässy polonen virsiäkään laulammaan! Näytin sille kyllä virsikirjasta missä kohtaa virttä ollaan viittomassa.. Oli ainakin ainutlaatunen tillaisuus hänelle.

Kuva äitistä ennen ku se ties mihin on astumassa.

Oon pienestä pittäin perhejoulumme vuoksi ollu Kauneimpien joululaulujen fani, jotta viittomakielisestä messusta kulki matkani Mirja-siskon kodin kautta Kuopion tuomiokirkkoon joululaulujen äärelle. Kurkut suorina Mirjan kanssa laulettiin heleillä äänillämme. Kiva kun oltiin tajuttu mennä aikasin ni päästiin hyville paikoille istummaan. Parit viime kerrat oon ollu parvella ja ei oo ollu niin mainio tunnelma siellä kun on näkökentässä ihimisiä niin rajatusti.

Mirja pisti kuusen pystyyn.


Katri ovelasti osas keplotella ittesä kirkkoreissuilta olemalla Joensuussa viikonlopun. Sille järestin ylläri-reffit sitten tuloajakseen. Olin huijannu olevani salilla. Oikkeesti suuna päänä pistelin kotona paikkoja siistiks ja kokkasin. 


On jälleen tullut todistettua että yksinkertainenkin ruoka on hyvvää. Ei tarvihe aina vaikkeemman kautta tehhä ja kokkailla. Liisa-kaverini vietti maanantai-aamupäivän kanssani ja pistettiin pikku sallaatit, lanttua ja papupihvit. Maistu mainiolta! On ollu kivvaa kun lanttua ja punajuurta on saannu kaupasta pilkkahintaan.Joulutunnelmaa on ollu myös kuntosalillani, sillä siellä ollaan tarjottu riisipuuroo. Mulle kelepas vaan kiisseli ja kaneli.. Sitä kanelia sitten vielä kaatu runsaanlaisesti. Kuuleman mukkaan kanelin käytön kanssa pittäis olla varvovainen.


Manguin Katrin ostammaan meille myös komiikkaa, vaikka Katri ei jostain syystä hirveesti Hedbergille lämpeekkään. Ykkösestä oon jottain pätkiä kahtonu YouTubesta vähän liiankin kanssa, ootan että pääsen kakkososan parriin. Uudet tuulet.


Joulukirkot oli jo käyty jotenka eilettäin oli aika joulupäivällisen. Oli kiva ryömiä Katrin ja Hansun kanssa onnellisseen, yhteiseen veggaanikuplaamme. Koulussa kun joutuu kahtellemmaan ja kuuntelemmaan sitä ku kaverit ylistää kuolleen elläimen makua niin on mukava että on mahollissuus hengähtää sellasten ihimisten kanssa, jotka ei voi ymmärtää tappo-julmuuden päälle.

Katri dattaa, Hansu pistelee väli-jälkiruokia.


Koska imelletyn perunalaatikon tekemisessä mennee niin hiton kauan niin oli keksittävä syömistä ennen varsinaista päivällistä. OBS! Perunalaatikon tekoaika: perunoiden kiehuminen, 2-3h imellytystä ja sitten vielä 2h uunissa paistumista. Olis pitänny alakaa tehhä sitä jo aamulla, mutta ruettiin ruuanlaittoon vasta aika myöhään..

Pipari-luumu-vaahto.

Ylläolevan vaahdon toteutti Hansu aivan yksin tällä reseptillä:
 
2 dl soijakermaa
1 prk maustamatonta soijajugurttia
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl luumumarmeladia tai puolukkahilloa
1 rkl sokeria
50 g piparkakkuja
Ei ostettu mittää peruspipareita vaan toivomuksestani Annas Pepparkakkorin kardemumma-versioita. Ne on ku söis pullaa ja piparia sekasin.

Perunalaatikko se vaan imelty ja porkkanat pulputti liedellä. Tehtiin pikasesti ensiapu-ruokaa: kiinankaalia ja pinnaattia valakosilla pavuilla ja jälkiruuaks riisipuuroo.

Tsekatkaa Katrin uudet sukat (ja hauis.. ah).

Puoli seitsemän aikaan joulupöytä oli valamis. Rosollia oli ihan jättisatsi ja sitten oli myös pari kotitekoista porkkanalaatikkoo, imellettyä perunalaatikkoo ja yksi valmiina ostettu lanttulaatikko. Tästä vinkkejä eettisempään jouluun (vegaanituotteet.net-sivuston joulu-välilehti). Kinkkuna toimi taas erittäin hyväksi koettu seitan-paisti. Paistin saa tehtyä hetkessä, mutta parhaalta se maistuu silloin kun sen antaa ensin olla marinadissa yön yli ja paistamisen jälkeen vielä jääkaapissa yhen yön.

Aika idyllisen näkönen ruokapöytä, vaikka tarjolla onkin kotikaljan sijjaan vichyä ja Katri osti vahingossa Auran sinapin sijjaan Turun sinappia. Sellanen 9½ arvosanana!
Katria ei kiinnostanu olla kuvassa ni minnuu ärsytti.


Ei olla Katrin kanssa mitenkään jälkiruokien suuria ystäviä, joten Hansu oli ihan yksin vastuussa kaikesta keittiön makkeesta. Se oli jo pari viikkoo toitottannu minttu-browniesta ja sitten päättikin tehhä sen ihan yksin ja tuua valamiina pöytään. Aika hyvä idea, muuten.  Ja oli maun puolesta niin hyvvää, että vei kielen mennessään. Kuopiolaiset lukijat, tämän päivän aikana saa Kuninkaankadulta pienen brownie-maistiaisen.. be quick!


Kuunneltiin tunnelmallisesti Antti Tuiskun joululevyjä. Tunnelma alko vähä rapistua kun Katrille ja Hansulle tuli ruokaöverit.. Silloin näin tillaisuuteni tulleen ja vaihoin Destiny's Childin 8 Days of Christmas -albumin parriin. Sitä lauleskelin ja keittiössä tanssahtelin ja ehkä vähän harmittelin kanssasyöjiäni, jotka makas sängyllä voivotellen. Lopuksi mentiin leffaan kahtommaan Hobitti - Odottamaton matka, minä edelleen tanssahdellen ja kaverit kaksinkerroin, hittaasti talsien. Päivän päätteeks pysty taas ironisesti laukommaan että "harmi kun oon veggaani, kun en voi syyä muuta ku sallaattia". My ass.

1 kommentti:

  1. Laitoin puol purkkia maustamatonta jugurttia siihen luumu-piparivaahtoon. Mut voi kyllä ihan huoletta laittaa vaikka koko purkin, eipähän ole niin öklöö..

    -Hansu

    VastaaPoista