sunnuntai 24. helmikuuta 2013

minä, leffaholisti


Ensimmäiset muistamani elokuvakokemukset liittyvät Pieneen merenneitoon (1989) sekä Asterix -elokuvaan (veikkaisin olevan Asterix ja suuri taistelu, koska sekin on ilmestynyt 1989). Pienestä merenneidosta muistan hassun, keltaisen kalan ja huhu kuului että Asterix-elokuvan jälkeen kotona olin itkenyt sängyssäni, koska minua oli pelottanut. Äiti voi toki kommentoida ja kertoa miten asia on oikeasti ollut. Vielä muistan nähneeni Aladdinin siskoni kanssa Mikkelissä ja olin ikionnellinen siitä, että sain päästä elokuvviin. 

Kotona meillä ei ollut televisiota ja ala-asteen loppupuolellakin pystyin helposti vielä kirjaamaan ylös ne harvat ja valitut elokuvat, jotka olin nähnyt.. Lähin elokuvateatteri oli 36 kilometrin päässä Suonenjoella ja seuraavaan, Kuopion teatteriin, oli 45 kilometriä.


Joskus äiti päätti että lähdetään elokuvviin. Silloin piti olla tosi kiltisti, sillä äiti saattoi yhtäkkiä jonkin kinan tiimoilta muuttaa mieltään ja peruuttaa koko menemisen. Vähintään peruuttamisesta uhkailtiin kovasti. Meillä oli popcorn-kone, jolla teimme leffaeväitä ja toivoimme, että pääsisimme lähtemään.

Kuuraketti-leffa oli lemppari, kiitos Jaws "Rautahampaan".

Yläasteella, ollessani kasilla, elokuvainnostus pääsi vihdoinkin räjähtämmään kässiin. Meillä oli vihdoinkin televisio! Telkkari oli tarkoitettu vain vhs-elokuvien katsomista varten. Sammoihin aikoihin vanhempani erosivat ja äiti tutustui jäpikkään, joka oli suuri elokuvien harrastaja. Tietenkin tuolloin luulin, että hän katsoo kaikki sadat ostamansa elokuvat.. Tosiasiassa miekkonen luki leffa-arvostelukirjastaan arvostelut ja pisteytti elokuvat niitten mukaan (laittoi tähdet vhs:n paperikannen ja muovin välliin). Hänen koko kämppänsä oli katosta lattiaan täynnä videoita, ja myökiin saatiin leffoista postin kautta osamme. Tajusin myös innostua James Bondeista, jotka sain silloiselta luokkakaverilta muutama kerrallaan lainaan ja katsoin koko sarjan. Fucking Åmål (1998) ilmestyi ja taisin katsoa sen sellaiset 30 kertaa lyhyen ajan sisällä. Teki aikamoisen vaikutuksen kysseinen elokuva.


Äiti oli alkannu käymään Kuopiossa Hyvät kuvat -leffakerhossa ja pääsin minäkii mukkaan silloin tällöin kannatusjäsenkortilla. Sen ostettua maksoi yhen elokuvan kahtominen vaan (muistaakseni) 10 markkaa. (ketkä ei ymmärrä markkojen päälle, krhm, ni toi on semmoset 1,70e..) Yläasteen lopussa sainkin jo "oikean" jäsenkortin ja sillä pääsin äiskän kanssa joka torstai elokuvien riemuihin Kuvakukko-teatteriin. Voi niitä onnellisia aikoja.

Kun muutin 16-vuotiaana (2003) Kuopijjoon, assuin hyvinkin lähellä Kuvakukkoa ja sen vieressä oli kivasti vielä leffavuokraamo. Muistan kun yksi sisko lähti kiertellee Etelä-Amerikkaa niin hän jätti minulle läppärisä. Menin sitten Anttilaan ja ostin randomisti alennus-dvd:n, kun teki niin mieli kahtoo jokkii elokuva. Oli muuten The Most Fertile Man in Ireland (IMDb: 5.0). Terve.


Muutin Mikkeliin syksyllä 2005. Kun astuin ulko-ovestani ja kävelin tien yli, oli seuraava avattava ovi leffateatteriin. Koskaan en siellä asuessani elokuvassa käynnyt. Kotikadullani oli myös Makkuuni ja Filmtown, ja tottahan Filmtownissa alloin yksinäisyyttäni käyvvä. 2006 alkuvuodesta vennäytin jalkani töitten tiimellyksessä, ja sain sairauslommaa sekä kepit pariksi viikoksi. Mitä tein? Köpöttelin Filkkariin ja pimahin elokuvista.  Aloin pittää leffapäiväkirjaa ja harrastukseni alko vähän jäsentymmään.

Viimeinen pankin räjäyttäjä oli pikkuveljen muutto luokseni syksyllä 2007 (Kuopiossa). Katsoimme yhdessä läjäpäin elokuvia, aloin kehitellä erilaisia leffalistoja ja aloin käyttää 2004 ostamaani 1001 Movies You Must See Before You Die -kirjaani joittenkin listojen pohjana. "Pankin räjäytyksenä" tarkoitan sitä, että elokuvaharrastuksestani tuli nyt ihan kunnolla sellaista jäsenneltyä ja rutiininomaista. Siitä lähtien olen tainnut listata myös katsomani elokuvat..


Kysely friikille:
Mitkä on lempielokuviasi?
Aion luetella nyt sellaisia, mitkä tullee ensimmäisenä mielen päälle. Hilary & Jackie, Moulin Rouge!, Across the Universe, One Flew Over the Cuckoo's Nest, The Shining, Psycho, Into the Wild, Velvet Goldmine, Fucking Åmål, Inception, Brokeback Mountain, Love Actually, Trainspotting, Repulsion, Heartbeats, Rebel Without a Cause, The Birds, Kill Bill, Black Swan, A Clockwork Orange, The Runaways, Whip It, Fantastic Mr. Fox, Easy A, Scott Pilgrim vs. the World, Dot the I, Fight Club..

Mitä elokuvaa/elokuvia et voi sietää?
Huonoja eli sellaisia, joiden juonenkuvion voi arvata jo kannen perusteella. Kliseitä ei leffassa mieluiten saa olla liikaa, varsinkaan jos leffa ei perustu johonkin klise-vitsailuun. Hyvänä esimerkkinä Letters to Juliet.. UAGH mitä kuraa. Katson aina IMDb:stä pisteytyksen ennen kuin alan katsoa elokuvvaa. Alle 5.0 pointsin leffat voi sivuuttaa suorilta, mutta muuten olen hyvin avarakatseinen holisti ja katson monipuolisesti leffoja eri genreistä. Mieluiten leffan pitäisi olla saanut ainakin 7.0/10. 


Minkä elokuvan näit viimeksi?
Katsoin eilen elokuvan Silver Linings Playbook. Se sai 8 Oscar-ehdokkuutta ja onkin ensimmäinen elokuva 31 vuoteen, joka on ehdolla jokaisessa eli neljässä ei näyttelijäkategoriassakin.

Inspiksen tälle leffapäivitykselle antoi anonyymi bloggiini komentoija, joka kyseli minulta tästä harrastuksesta.  Hän kysyikin minkä lajin elokuvista tykkään eniten. Kuten aiemmin sanoin, katson mitä vain, joka on saanut valtakunnallisesti hyvät arvostelut. Filmtownissa hakeudun draama-hyllylle heti ensimmäisenä. Pidän myös ns. rakkautta & anarkiaa -leffoista. Lempimaina leffantekijöinä pidän Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa. Myös Ranska ja Espanja keikkuvat mukana.


Ensi yönä tulee 85. Oscarit! Minä alan aamupuurolle ja laitan samalla katseluun eräänkin ehdokkaana olevan pätkän. Vielä tämä päivä aikaa paneutua vähän noihin ehokkaisiin.. Vaikka minulla onkin huomenna töitä, aion silti yrittää valvoa koko gaalan läpi. Hyviä leffankatseluhetkiä teille kaikille ja sammoin Oscar-gaalaa, ketkä nyt jaksaakaan sen katsoa.

7 kommenttia:

 1. Muistatko kun katottiin The Gift ja valot sammu :D Teillä katottiin elokuvia siinä parvisängyn alapedillä, juotiin itetehtyä limpparia ja syötiin jätskiä! Plus hyvänä muistona se kun käytiin Suonenjoen elokuvateatterissa...Oliko se peräti Lord of the Rings? Sillon oli mukana alkoholittomat siiderit ja maissilastut :) Miten mulle on ne syömiset jäänyt mieleen, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau miten hyvin sää muistat! En voi olla ku katteellinen. Muistin nyt itte tuon Gift-jutun ja säikähtelyn ku mainihit, mutta en ois mainihtemista iliman kyllä.

   JOOO nii muute käytii kahtoo Lord of the Rings! Miten myö Suonenjoelle eksyttii? Vai oliko Tetin aikaan? Mitä muuta sää muistat ylipään? Siistiä!:D

   Poista
  2. No muistahan mää vaikka mitä! Esim sen, kun jäätiin mopoautolla kiinni ylämäkeen..hahaha :D Mut en kyllä tiiä, miten me tosiaan Suonenjoen leffateatteriin päädyttiin, ehkä se oli se tetti. Airaaira!

   Poista
 2. Tää oli ihana juttu. :) Kopion tuon kyselyn omaan leffablogiini.

  VastaaPoista
 3. Heippa moviemuikki!

  Leffat ovat minullekin yksi parhaista vapaa-ajanviettotavoista, vaikken aina jaksakaan vaantaytya elokuvateatteriin. Mukaan en valttamatta tarvitse edes seuraa, silla jos kyseessa vahan mainstreamista poikkeava leffa, niin syvaan huokailevasta seurasta on vain haittaa.

  Oscareita en koskaan jaksa katsoa loppuun asti, vaikkei lahetys taalla niin myohaiseksi menekaan. Aamulla sitten ensi toikseni tsekkaan pystinsaajat. Sen lisaksi kiinnostaa juontajan saamat arviot. Seth-parkaa tuskin pyydetaan toista kertaa.

  Viimeisen viikon aikana olen kaynyt lahinna Oscar-ehdokasleffoissa: The Sessions, Lincoln ja Zero Dark Thirty. Lincolnista tykkasin itse asiassa aika lailla, vaikka tyokaveri oli pelotellut Spielbergilla ja kertonut ettei koskaan enaa tule kyseisen ohjaajan tekeleita katsomaan. The Sessions sen sijaan on mun mielesta hyvinkin yliarvioitu patka, eika se Helen Hunt ollut edes ehdokkuuden arvoinen. Zero Dark Thirty tuudutti minut untenmaille, hoh hoijaa mita lampaidenlaskua. Nyt viela olisi kiva katsoa teatterissa Argo, Amour ja Juliette Binochen uusin "An Open Heart".

  Kaikista kivointa on silloin kun bongaa telkusta jonkun hyvan leffan, jonka olemassaolosta ei ole edes tiennyt. Näin kavin viime viikolla City Island -leffan kanssa. Samaan putkeen katsoin Raging Bullin, mutta se nukutti.

  Ehdottomasti parhain genre mun mielesta on draama. Ei ole hyvan draaman voittanutta.

  Hyvia lehvasteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan en ollu oikkeen hokassu että miten sääkii kahot leffoja.. Mutta kyllähän nää muute kahot! Totta!

   Viittaatko syvään huokailevalla seuralla useisiin ihmisiin vai liekö siippasi yksi niistä? Minullakin on moinen! Monesti jos leffa on esim. muuksi kieleksi kuin englanniksi / suomeksi niin Kaken keskittyminen herpaantuu helposti. Eilen kylläkii katottii yksi iranilainen elokuva ja aika hyvin se jakso sen parissa, vaikka alussa tais olla taas huokailua ja mitä kaikkee.

   Minustakkii Helen Huntin roolisuoritus ei ollu mikkää huima "jee annetaa Oscar". Sen sijjaan Jennifer Lawrence ansaitsi Oscarinsa ja Silver Linings Playbook oli kyllä erinomanen! Lincolnia en oo vielä nähny sammoin ku Zeroa, ei ne oo Kuopioon asti tullu.. plööh.. Argon ja Amourin olen nähnyt ja tykkäsin niistä, varsinkin ensimmäisestä. Oletko sinä ehtinyt nähdä jo joitakin tässä välissä?

   Poista