perjantai 20. syyskuuta 2013

ELOKUVAPOMMI 1/4 (2013)

Esittelen tänä vuonna katsotut elokuvat kolmen kuukauden sykäyksinä. Tässä tammi-, helmi- ja maaliskuun leffat.  Jokaisesta leffasta kirjoittanut lauseen, pari, joten lukija osaa helpommin päättää haluaako itsekin saman elokuvan äärelle päästä. Vieressä suluissa on IMDb:n pisteet vielä päätöstä helpottamassa. Lisäksi nostan ylös parhaimmat elokuvat, you can't miss them.


TAMMIKUU (yhteensä 14 elokuvaa)

Sleepwalk With Me (6.6/10) - stand-up-koomikon rakkauselämän ja töitten suhteen ei mene kovin hyvin. Stressin saattelemana miekkonen alkaa kävellä unissaan. Ei järin kiinnostava.

Pitch Perfect (7.2/10) - tytöistä koostuva, koulussa perustettu, lauluryhmä saa uuden jäsenen. Jäsenellä on paljon fressejä ideoita, jotka saa aikaan eriäviä mielipiteitä ryhmän sisällä. Kiva pläjäys laulun näkökulmasta.

Fair Game (6.8/10) - CIA-agentin henkilötiedot vuotavat julkisuuteen hallituksen toimesta. Tositapahtumiin perustuva ja siksikin niin mielenkiintoinen.

Frankenweenie (7.0/10) - nuoren Victorin silmäterä, Sparky-koira, jää auton alle. Victor herättää koiran henkiin tiedekokeittensa avulla, mutta seuraukset ovat katalat. Tim Burtonin pätkä.

Thor (7.0/10) - Thor karkoitetaan Asgardista eli kotiplaneetaltaan Midgardiin (maahan). Elokuva sopii actionista tykkäävien lisäksi Chris Hemsworthin kuolaajille. Thor-asu pukee häntä. Kannattaa katsoa tämä pian, sillä jatko-osa ilmestyy marraskuussa.

Neverland (6.3/10) - hienosti duunattu, taas vähän erilainen Peter Pan -stoori, jossa pahiksena Notting Hillistakin tuttu Rhys Ifans. Alunperin TV-minisarja.

Bad Boy Bubby (7.2/10) - Bubby on henkisesti jälkeenjäänyt, ulalla oleva mies. Tosin ei mikään ihmekään, koska hänen äitinsä piti häntä vangittuna 30 vuotta ja käytti (ilmeisesti koko sen ajan) tätä seksuaalisesti hyväkseen. Synkeä ja sekopäinen elokuva.

The Sessions (7.2/10) - polion halvaannuttama mies hakeutuu seksiterapiaan. Hän ei ole koskaan nähnyt naista nakuna eikä pahemmin kyllä itseäänkään. Hehkutus oli liiallista elokuvan viihtyvyyteen verrattuna, vaikka katsottava pätkä onkin.

The Lookout (7.1/10) - olipa kerran urheilijalupaus Chris, joka ajoi pahan kolarin. Kolarin jälkeen Chris yrittää jatkaa elämäänsä talonmiehenä pankissa, mutta huomaakin pian olevansa laittomissa juonissa mukana. Katsoin lähinnä Josephin takia enkä katunut.

Cosmopolis (5.1/10) - Manhattan-miljonääri istuu limusiinissaan ja antaa kuskin vaan rullata pitkin katuja. David Cronenbergin virallinen floppileffa, jossa pääosassa Edward. Ei kun, Robert Pattinson.

Compliance (6.4/10) - pilapuhelu pikaruokapaikkaan saa aikaan ihmeellisiä asioita. Tositapahtumiin perustuva. Aika kiero.

Hotel Transylvania (7.0/10) - Draculan hirviöhotellissa alkaa kohista, kun sinne eksyy ihminen. Kaikenlisäksi tämä ihminen rakastuu Draculan tyttäreen. Viihdyttävä.

 Django Unchained (8.5/10)
Quentin Tarantinon kelpo western, jossa pääosissa niinkin kovat nimet kuin Jamie Foxx (Django), Christoph Waltz (itävaltalainen Oscar-voittaja) ja Leonardo DiCaprio. Vapautettu orja Django lähtee saksalaisen palkkionmetsästäjän kanssa pelastamaan vaimoansa. Odotettavissa taitavaa komiikkaa, veren roiskuntaa sekä huikeita ääniraitoja.

Looper (7.6/10)
Vuonna 2074 ruumiiden hävittäminen ei ole helppoa. Siksi on keksitty aikamatkustus, jonka avulla lähetetään tapettava 30 vuotta taaksepäin aikaan, jossa on palkkamurhaaja vastassa odottelemassa. Sitten käykin niin että palkkamurhaaja itse lähetetään tulevaisuudesta tapettavaksi ja soppa sekoittuu.


HELMIKUU (yhteensä 19 elokuvaa)

Step Up Revolution (6.2/10) - flashmobbeihin ja YouTube-pätkiin perustuva uusin Step Up on samankaltainen leffa kun edeltäjänsäkin. Tämä pitää katsoa koreografioittensa tähden, ei juonen.

Coal Miner's Daughter (7.3/10) - country-laulaja Loretta Lynnin varsin mielenkiintoinen omaelämäkerta. Näyttelijä Sissy Spacek sai Oscarin roolistaan. Yllättävän hyvä elokuva.

Red Lights (6.1/10) - paranormaaleja ilmiöitä opiskeleva psykologi alkaa avustajansa kanssa tutkia maailmankuulua meediota.

Jiro Dreams of Sushi (7.8/10) - dokumentti 85-vuotiaasta sushimestarista. Mies on tehnyt sushia koko elämänsä ja hänen metroasemalla sijaitsevalla sushi-paikalla on kolme Michelin-tähteä.

Poulet aux prunes (6.9/10) - kuuluisa muusikko Nasser Ali Khan menettää elämänhalunsa kun hänen viulunsa rikkoutuu. Hän päättää jäädä sänkyynsä makaamaan ja kuolla.

The Perks of Being a Wallflower (8.1/10) - kaksi senioriopiskelijaa ottaa sisäänpäinkääntyneestä uudesta tulokkaasta itselleen suojatin. 

Grupo 7 (6.3/10) - Grupo 7 -ryhmällä on tehtävänään siivota kaupunki huumekaupasta. Suattaa olla että kaikilla pollareillakaan ei oo puhtaat jauhot (krhm) pussissa. Tai suattaapi olla että on sittenkin.

678 (7.1/10) - tarina kolmesta egyptiläisestä, naispuolisesta henkilöstä, jotka haluavat saada oikeuden toteutettua. Heitä, kuten myös tuhansia muita, ahdistellaan Egyptin arjessa päivittäin.

Alois Nebel (6.7/10) - palkittu, tsekkiläinen animaatioleffa. Ehkä katsoin elokuvan vääränä aikana elämässäni, mutta olin kuolla tylsyyteen. 

Gremlins (7.2/10) - isä tuo pojalleen erikoisen elukan lahjaksi. Pojan täytyy muistaa kolme elintärkeää sääntöä tai muuten repee. Ja repeehän toki, kun lasillinen vettä kaatuu Mogwain päälle ja tämä "lisääntyy". Lapsuuden klassikko.

Whore's Glory (7.1/10) - elokuvassa tarkastellaan prostituutiota ja huoran elämää Thaimaassa, Bangladeshissa ja Meksikossa.

For a Good Time, Call (5.8/10) - koulussa muinoin toisiaan vihanneet Lauren ja Katie tapaavat toisensa uudestaan, muuttavat yhteen ja aloittavat seksipuhelin-bisneksen. No, jaa..

Elefante Blanco (6.4/10) - pappi tutustuu sairaalan rakentamisen yhteydessä ateistiin sosiaalityöntekijään. En muista elokuvasta mitään.

Clapham Junction (7.3/10) - 36 tuntia Claphamissa (Etelä-Lontoossa) asuvien homoseksuaalien elämästä.

Amador (6.5/10) - köyhä ja hiljainen nuori nainen ottaa henkilökohtaisen avustajan kesätyön vastaan. Pian työntekijä onkin äärimmäisen dilemman edessä.

Krámpack (6.8/10) - espanjalainen elokuva kahdesta 17-vuotiaasta kaveruksesta Nicosta ja Danista, jotka viettävät kesän yhdessä ja kokevat seksuaalisen heräämisen. 

Argo (7.9/10) 
Eletään vuotta 1980 ja Teheranissa on levotonta. Yhdysvaltojen suurlähetystössä käynnistyy panttivanki-kriisi, jolta kuusi jenkkiä välttyy juuri ja juuri. Näppärä CIA-agentti alkaa suunnitella Yhdysvalloista käsin juonta, jonka avulla jenkit saataisiin pelastettua takaisin kotimaahansa. Ben Affleck näyttelee pääosaa itse ohjaamassaan elokuvassa.

Silver Linings Playbook (7.9/10)
Opettaja Pat Salitano (ihanasilmäinen Bradley Cooper) sekosi, mukiloi erään miehen henkihieveriin ja joutui pakkohoitoon. Sieltä palattuaan hän asuu vanhempiensa luona ja punoo romanttisia juonia saadakseen vaimonsa takaisin. Patin aikeet saavat lisämaustetta ja -sekoitusta, kun hän tutustuu ongelmaiseen Tiffany-nimiseen kaunokaiseen. Jennifer Lawrence sai Tiffanyn osasta Oscarin.

Lo Imposible (7.5/10)
Tosipohjautumiin pohjautuva tarina perheestä, joka koki surullisenkuuluisan tsunamin Thaimaassa joulukuussa 2004. Perhe viettää lomaa Thaimaan paratiisissa, kun armoa antamattomat aallot tulevat ja heittävät perheenjäsenet raa'asti eri suuntiin. Vanhempia esittää Ewan McGregor ja Naomi Watts. Kannattaa varata nenäliinat vierelle.


MAALISKUU (yhteensä 54 elokuvaa)

Searching for Sugarman (8.1/10)
Etelä-Afrikassa vuonna 1970 musiikki-idolina oli Rodriguez-niminen heppu, josta kukaan ei tiennyt mitään. Sitten huhut hänen kuolemastaan levisivät. Myöhemmin kaksi etelä-afrikkalaista päättää päästä Rodriguezin mysteerin. Todella jännä ja hyvä dokumenttielokuva.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (5.6/10) - Viimeinen Twilight-elokuva. Elokuvassa Renesmee on syntynyt ja Italian Volturin mahtava vampyyriklaani uhkaa jälleen.

Brave (7.2/10) - prinsessa Merida ei halua olla kuin kuka tahansa prinsessa. Sen sijaan että hän menisi naimisiin ja hoitaisi kunniakkaasti prinsessan ja myöhemmin kuningattaren roolin, haluaa hän ratsastella metsässä ja etsiä seikkailuja. Sitten koittaa kirous..

Beyoncé: Life Is But A Dream (5.7/10) - Beyoncén(kin) ohjaama dokkarielokuva, joka kiinnostanee lähinnä vannoutuneita Destiny's Child - / Beyonce-fania (eli esimerkiksi minua).

Amour (7.8/10) - Georges ja Anne ovat kahdeksankymppinen pariskunta. Heitä yhdistää rakkaus musiikkiin ja toisiinsa. Kun Anne saa sairauskohtauksen, joutuu elämä koetukselle. Elokuva on voittanut Oscarin.

The Master (7.1/10) - merivoimien veteraani palaa kotiin epävarmana tulevaisuudestaan. Hän saa elämälleen uuden suunnan tutustumalla uskonlahkoon ja etenkin sen karismaattiseen johtajaan. Muutama avainsana: skientologia, Joaquin Phoenix sekä Philip Seymour Hoffman.

 Intouchables (8.5/10)
En tiedä ketään, kuka ei olisi pitänyt tästä ranskalaisesta hersyvän huumorin draamakomediasta. Intouchables on tosipohjainen kertomus neliraajahalvaantuneesta miljonääristä, joka palkkaa henkilökohtaiseksi avustajakseen aivan eri maailmasta olevan pikkukonnan, Drissin. Avustaja-avustettava-suhteen rinnalle tulee heti hauska ja vähän päätönkin ystävyyssuhde.

Badkonake sefid (7.5/10)
Badkonake sefid, suomeksi Valkoinen ilmapallo, on iranilainen elokuva tytöstä, joka lähtee ostamaan kultakalaa uudenvuodenpäivän juhlia varten. Elokuva ilmestyi vuonna 1995 ja on voittanut lukuisia palkintoja mukaanlukien Cannesin parhaan esikoisohjauksen palkinnon. The Guardian on listannut elokuvan 50 parhaan perhe-elokuvan joukkoon. Äärimmäisen söpö lapsi näytteee roolinsa sydäntä sykähdyttävästi. Enkä usko että kukaan on tahtonut kultakalaa niin kovasti kuin hän.

21 tapaa pilata avioliitto (6.1/10) - elokuva kertoo Sanna-nimisestä tutkijasta, joka tekee tohtorinväitöskirjaansa työnimellä "X tapaa pilata avioliitto". Sanna haastattelee pariskuntia näiden hääpäivänä ja vuoden välein tästä eteenpäin. Ei tarvitsisi varmaan erikseen mainita ettei Sannalla itsellään ole vakavia suhteita, sillä hänellä on "yhden kerran" periaate. Suomessa jymymenestykseksi tullut elokuva on piristävä komedia, jonka lällyt kohtaukset jaksaa Armi Toivasen ihanuuden avulla.

8-Pallo (6.3/10)
Aku Louhimiehen ohjaamassa 8-Pallo-elokuvassa sinkkuäiti Pike pääsee vankilasta ja yrittää aloittaa uuden elämän. Entinen poikaystävä Lalli (karmaiseva Eero Aho) palaa takaisin ja avaa samalla ikkunan Piken menneisyyteen. Jännittävä rikosdraama suoraan Suomesta. Miinuspuolena Kuopion ja Helsingin kulmat tuntevana henkilönä jatkuva kuvauskaupungin vaihtuminen. Kun muuten tapahtumat ovat Kuopiossa, on epäuskottavaa että kohta ollaan Helsingin Asematunnelissa. Lisäinfo: minun oli tarkoitus saada pikkunistin rooli leffan yhdessä kohtauksessa, mutta sitten kohtaus poistettiin. Olin kyllä kuvauksissa "jonottamassa baariin" samoin kuin yksi sisko ja hänen lapsensa olivat taustahenkilöinä, muttemme päässeet valitettavasti elokuvaan asti.

 Flight (7.3/10)
Denzel Washingtonin esittämä lentokapteeni elää unelmiensa elämää -hän matkustelee, juhlii, paneskelee lentoemäntiä ja välillä hoitaa velvollisuutensa lentämällä paikasta a paikkaan b. Kaikesta tästä hienoudesta todellisuuteen repii viimeistään erikoinen, uhrejakin vaatinut pakkolasku, joka tekee kapteenista hetkessä sankarin. Sitten nousee kysymys: mitä lennolla oikeasti tapahtui?

Arbitrage (6.7/10) - draamatrilleri, jossa pääosissa Richard Gere ja Susan Sarandon. Menestyvän liikemiehen elämä ajautuu syöksykierteeseen yhden väärän liikkeen takia. Alkaa aikamoinen kujanjuoksu.

Liberal Arts (6.7/10) - 30+ vuotias Jesse tulee vanhalle yliopistolleen entisen professorinsa eläkkeellelähtöjuhliin ja tutustuu nuoreen Zibby-nimiseen opiskelijaan. Love, love, love..

Wreck-It Ralph (7.8/10) - Ralph on videopeli Wreck-it Ralphin antisankari. Hänen tehtävänään on rikkoa taloa, jota Felix-niminen heppu tulee "fiksailemaan". Ralph on kyllästynyt olemaan pahis. Kun pelitalo on suljettuna, elää pelin sisällä olevat tyypit omaa elämäänsä. Felixillä on kavereita ja kunniaa, kun Ralph saa nukkua yönsä tunkiolla yksin. Omalaatuinen pätkä Disneyltä.

Indie Game: The Movie (7.8/10)
Dokumentti indie-pelien kehittelijöistä. Vaikka omat pelailuaikani ovat aika lailla takanapäin, oli dokumentti hyvin kiinnostava. Kuinka pelejä tehdään, kuinka ne päätyvät koneillemme ja mitä kaikkea pelin kehittelijän on uhrattava saadakseen pelinsä markkinoille?

Sinivalkoinen valhe (6.8/10)
Sinivalkoinen valhe on Arto Halosen vuonna 2012 ilmestynyt dokumenttielokuva. Dokumentissa kuvataan suomalaisen hiihdon doping-historiaa, joka huipentui Lahden 2001 dopingskandaaliin.  Vereni pian 13 vuotta sitten hyydyttänyt skandaali käydään läpi alusta loppuun. Miksi urheilijat päätyvät käyttämään dopingia? Mitkä ovat syyt päätöksen takana? Miten kauan tätä on jatkunut? Todella mielenkiintoine dokkari ainakin sellaiselle, jota kilpaurheilu vähääkään kiinnostaa.

Hitchcock (6.9/10)
Hitchcock kertoo elokuvaohjaaja Alfred Hitchcockin ja tämän vaimon Alma Revillen erityisestä liitosta. Tositapahtumiin pohjautuvassa elokuvassa näytetään kuinka mestariohjaaja riskeerasi koko omaisuutensa erään elokuvapäähänpinttymyksensä vuoksi. Vaikka elokuvastudiot haukkuivat tekeillä olevaa työtä B-luokan kauhuksi, ei itsepäisen Alfredin päätä saada käännettyä. Kyseessä oleva elokuva on muuten Psyko.. Kiitosta ja suitsutusta muuten Anthony Hopkinsin ja Heren Mirrenin roolisuorituksille.

Kulman pojat (6.9/10)- kaveriporukkaa yhdistää ystävyyden lisäksi palava rakkaus jalkapalloon. Nelikko fanittaa intohimoisesti Kulman palloa ja vähintään yhtä intohimoinen on vihasuhde AC Unitedia ja sen maajoukkuetason vahvistusta vastaan. Kyllä tämän kerran katsoo, edes Jussi Vatasen ja Eero Ritalan tähden.

Rocky Balboa (7.2/10)
Joulukuussa 2006 ilmestynyt sarjassaan kuudes Rocky-elokuva on jälleen pääosaakin esittävän Sylvester Stallonen käsialaa (käsikirjoitus ja ohjaus). Elokuvassa yli viisikymppinen ja eläkepäiviään viettävä nyrkkeilijä Rocky pyörittää italialaista ravintolaa ja elää yksinäistä elämää vaimonsa kuoltua syöpään. Kuvioihin astuu Stephenson-niminen nuorukainen, joka ottaa Rockysta itselleen isähahmon ja nyrkkeilyvalmentajan. Samoihin aikoihin televisiosta tulee tappelusimulaatio, jossa uuden mestarin taistelutoverina on itse legendaarinen Rocky. Nyrkkeilyfaneja alkaa kiinnostaa kumpi voittaisi oikeasti ja Rocky saa taas tuulta purjeisiinsa.

Shine (7.6/10)
David Helfgott oli taitava pianisti jo lapsena. Isänsä ja maailman asettamat vaatimukset ovat raskaat ja lopulta David päätyy hermoromahduksensa jälkeen mielisairaalaan vuosiksi. Pääosaa esittänyt Geoffrey Rush sai roolistaan Oscarin ja oli myös ehdokkaana mm. parhaalle elokuvalle, parhaalle ohjaukselle ja mies- ja naissivuosalle. Elokuva perustuu tositapahtumiin.

This is 40 (6.2/10) - Pete ja Debbie ovat nelikymppisiä. Heillä on molemmilla hankalaa töissä, heidän lapsensa vihaavat toisiaan ja viettävät aikaansa mieluummin uuden tekniikan äärellä kuin vanhempiensa kanssa eikä Peten ja Debbien makuuhuoneessakaan mene loistavasti. Paras kohtaus ehdottomasti se, kun Pete istuu pöntöllä ja pelaa iPadillaan, mutta esittää kuin hänellä olisi ollut vessahätä.

Anna Karenina (6.6/10)
Pietarilaisen virkamiehen kanssa aviossa oleva aristokraatti Anna Karenina aloittaa rakkaussuhteen kreivi Vronskin kanssa. Elokuva oli tehty erilaisemmalla ja virkeämmällä tavalla kuin pukudraamat yleensä. Se sai myös Oscarin puvustuksesta. Välillä yhden, korkeintaan kahden ilmeen Keira Knightley pistää ärsyttämään, mutta tämän elokuvan perusteella häntä ei voi kuin kehua. Vaikka tämä perustuu Leo Tolstoin 1800-luvun romaaniin, on elokuva kaikkea muuta kuin pitkästyttävä.

Rak haeng Siam (7.4/10) - lapsuudessa toistensa naapureissa asuneet kaksi poikaa tapaavat uudestaan teini-ikäisenä ja rakastuvat. Elokuvaa mainostettaessa ei mainittu sitä faktaa, että homojuoni on tärkeässä osassa. Kun elokuva ilmestyi, tuli siitä Thaimaassa menestys. Love of Siam -leffa oli herkkä ja söpö, lisäksi siinä oli kivoja lauluosuuksia.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (5.9) - Abraham Lincoln saa selville, sen, että vampyyrit suunnittelevat Yhdysvaltojen valloitusta. Abraham nappaa vampyyrintappovälineensä ja päättää alkaa lahtaushommiin. Yksi elämäni huonoimmista elokuvista, a total waste of time. Jopa Abrahamia näyttelevä tyyppi on niin Mr. Nobody, että se teki elokuvasta vielä kehnomman.

Chasing Maverics (6.9/10) - Nuori Jay Moriarity on ihan kreisinä surffaukseen. Kun hän kuulee huhua lähellä sijaitsevasta Mavericksin supersuuresta aallokosta, hän pyytää yksityisopetusta kokeneelta naapurin surffarilta. Tämä naapurin surffijätkä on Jayn isähahmo ja häntä näyttelee ihana Gerard Butler, jolle sopii kihara surffitukka.

Burning Man (6.3/10) - Brittiläinen, Jenkkilässä asuva kokki yrittää saada suhteensa elpymään poikansa ja vaimonsa kanssa. Jos et keskity elokuvaan tarpeeksi, saatat pudota juonesta. Kokemusta on.

The First Time (6.8/10) - high schoolissa opiskeleva Dave ei saa haluamaansa tyttöä ja Aubrey seukkailee boheemin miekkosen kanssa, jolla ei riitä ymmärrystä Aubreyn sielunmaailmalle. Dave ja Aubrey tutustuvat ja ystävystyvät. Täyttä paskaa koko 95 minuuttinen. Älkää ikimaailmassa hukatko aikaanne tähän teennäiseen elokuvaan.

The Reflecting Skin (7.0/10) - 1950-luvun nuori poika uskoo, että naapurissa asuva erakkorouva on vampyyri. Vuonna 1990 ilmestyneessä elokuvassa nähdään myös Viggo "Aragorn" Mortensen.

Mansome (5.3/10) - Morgan Spurlockin dokumentti tutkii sitä mitä on olla mies. Mikä määrittelee miehuuden? Viikset ja parta?

Play (6.9/10) - 2006-2008 ryhmä 12-14-vuotiaita poikia harrasti ikäistensä ryöstelyä kieroin keinoin. Sitten siitä tehtiin elokuva, jota ei meinannut jaksaa katsoa loppuun.

En kongelig affære (7.5/10) -  Yli kaksituntinen elokuva Tanskan monarkiasta. Mieleltään epätasapainoinen kuningas on bordellien kanta-asiakas. Hän nai serkkunsa ja saa lapsen, muttei silti lakkaa ilotaloissa juoksemista. Kuningatar ja hänen henkilökohtainen lääkärinsä alkavat tuntea vetoa toisiinsa.

Fat Kid Rules the World (6.4/10) - pullakka high school -opiskelija Troy on yksinäinen, itsemurha-altis nuori. Vihdoin hän uskaltautuu päättää päivänsä astumalla linja-auton eteen vain huomatakseen, että kanssaopiskelija pelastaa hänet. Pian hänet on huonoista soittotaidoista huolimatta värvätty punk-bändin rumpaliksi.

Something from Nothing: the Art of Rap (6.9/10) - dokkari rap-musiikin synnystä ja leviämisestä musiikkikanavien kautta ihmisten tietoisuuteen. Truu rap-fanille oiva dokumentti, mutta ei ehkä kaltaiselleni henkilölle, jonka gangsta rap -levy jäi oston jälkeen pölyttymään hyllylle.

Now is Good (6.8/10) - Leukemiaa sairastava Tessa pitää listaa asioista, mitä haluaa ennen kuolemaansa kokea. Naapuriin muuttaa Adam-niminen poitsu, joka vie Tessan sydämen.

Jack and Diane (4.1/10) - Jack ja Diane ihastuvat toisiinsa ensisilmäyksellä. Omituinen elokuva, joka ei miellyttänyt elokuvahermojani juurikaan. Positiivista elokuvassa oli se, ettei siinä käyty läpi perus "olen lesbo, apua, uskallanko tulla kaapista" -juonenkuviota.

Zero Dark Thirty (7.5/10) - Kathryn Bigelown ohjaama elokuva, joka keskittyy Osama bin Ladenin vangitsemisen ympärille. Olen niin skeptinen amerikkalaisia jorinoita kohtaan, jotta en tiedä oikein miten tähän suhtautua. Muuten on kaikkine 157 minuuttineen jännittävä ja henkeäsalpaava action-pätkä.

Et maintenant on va où? (7.1/10) - libanonilaisen kylän asukkaat koostuvat kristityistä ja muslimeista. Kun muualla maassa soditaan, alkaa myös kylän kahden eri uskontokunnan välit jännittyä. Joukko kylän naisia kehittelevät juonta, jonka avulla asukkaat pysyisivät sovussa.

Cirque du soleil: Worlds Away (6.4/10) - Mia-niminen nuori nainen menee eräänä iltana karnevaaleille. Sitä kautta hän sujahtaa unenkaltaiseen sirkus-maailmaan. Toimisi paremmin isolta ruudulta putkeen katsottuna kuin pätkittynä pieneltä näytöltä.

Mama (6.3/10) - Lucasin veli tappaa vaimonsa ja katoaa pienten lastensa kanssa. Viiden vuoden uutterien etsintöjen jälkeen Lucas löytää veljenlapset hylätystä mökistä keskeltä metsää. Hän ottaa vaimonsa kanssa lapset heille asumaan. Kauhuelokuva Mamassa on aika paljon hyviä oivalluksia, mutta kehnot ja kliseiset "pelottelut" vesittävät oivallukset täysin.

L'Heure d'été (7.1/10) - Juliette Binochen tähdittämä ranskalaisdraama kertoo kolmesta sisaruksesta, jotka yrittävät päästä yhteisymmärrykseen äitinsä omaisuudesta. Mitäänsanomaton.

Shut Up and Play the Hits (6.9/10) - huhtikuussa 2011 LCD Soundsystem heitti viimeisen keikkansa. Miksi juuri menestyksen portit avannut bändi haluaa lopettaa huipulla? Shut Up on dokumentti, jossa tuodaan esille vokalisti James Murphyn ajatuksia sekä tietenkin materiaalia viimeisestä keikasta. Toimii LCD-fanille, ei ehkä muille.

The Waiting Room (6.3/10) - Anna on yksinhuoltajaäiti, jolla on sutinaa naapurissa asuvan ystävänsä miehen kanssa. Hän tapaa eräällä asemalla miehen, jota ei saa mielestään pois. Tarkoitukseni oli katsoa samanniminen dokumentti, joten tämä oli vahinkoelokuva. Ihan hyvä sellainen, kuitenkin.

Varg (6.2/10) - saamelaisten kyläläisten elanto on porotaloudessa kiinni. Kun porotokkia alkaa uhkata sudet, on elantokin vaarassa. Ajankulutuselokuva ruotsin kielen merkeissä.

Adams æbler (7.8/10) - uusnatsi laitetaan kärsimään tuomiota yhdyskuntapalveluksen merkeissä kirkossa, jossa on työlleen täysin omistautunut pappi. Jos tanskalaiset leffat ja varsinkin papin roolissa hääräävä Mads Mikkelsen iskevät eikä oudot juonenkäänteet säikäytä, katso tämä.

Sound City (7.7/10) - Foo Fightersista ja Nirvanasta tutun Dave Grohlin ohjaama dokumentti legendaarisesta, kalifrnialaisesta äänitysstudiosta. Musiikista (varsinkin vanhasta rokista) kiinnostuneille oiva katsottava.

The Croods (7.3/10) - luolaperheen koti romahtaa ja heidän täytyy lähteä etsimään uusia tuulia pelottavasta maailmasta jännän tulokkaan kanssa.

Kon-Tiki (7.2/10)
Vuonna 1947 norjalainen Thor Heyerdal -niminen henkilö päätti osoittaa todeksi etelä-amerikkalaisten matkustaneen Polynesiaan itse rakentamallaan lautalla. Miten muutenkaan saada pointtinsa esille kuin ottamalla viisi miestä mukaan ja tekemällä sama perässä.

Bring It On (5.8/10)
Torrance Shipman on cheerleader kiireestä kantapäähän. Hänen unelmansa käyvät toteen, kun hänet valitaan joukkueen kapteeniksi. Joukkoon iloiseen astuu voimistelijataustainen kovanaama Missy, jonka mielestä cheerleading on aivotonta pom-pomien huiskuttelua. Juuri kun ryhmä on alkanut harjoitella kansallisia kilpailuja varten, kokevat he jymy-yllätyksen.. eikä mitenkään positiivisessa mielessä. Elokuva ei ole varmaan saanut kovin hyviä arvosanoja muuallakaan kuin IMDb:ssa, mutta nostan leffan parhaimpien joukkoon, sillä se on VHS:lle (!) ilmestymisensä jälkeen ollut yksi lempielokuvistani. Se on hauska ja sen parissa viihtyy joka kerta. That's right, JOKA kerta.

GasLand (7.7/10)
Energiayhtiöt haluavat vuokrata ihmisten maaomaisuutta pitkin Jenkkilää saadakseen tuotettua maakaasua. Yhtiöt tarjoavat mittavia rahasummia ja ihmiset antavat heidän rakentaa pumppuja pihoilleen. Dokumentti seuraa sitä mitä pumppaaminen aiheuttaa sekä ihmisille että ympäristölle. Kovaa kamaa.

Jagten (8.2/10)
Lucas-niminen opettaja (Mads Mikkelsen) työskentelee pienen yhteisön lastentarhassa. Hän taistelee poikansa huoltajuudesta ja yrittää selvitä yksinäisestä arjesta. Elämään alkaa tulla valoa uuden rakkauden myötä ja huoltajuusasiatkin alkavat selkeytyä Lucasin hyväksi. Kaikki kääntyy radikaalisti ylösalaisin, kun pieni lapsi erehdyksissään päästää suustaan valheen. Aivan mielettömän tunteikas ja ahdistava elokuva. Tämä jäi mietityttämään vielä useiksi päiviksi. Yksi vuoden parhaista.

Warm Bodies (7.0/10)
Maailma on mullin mallin elokuvassa Warm Bodies. Kansa on jakautunut aivoja syöviksi zombeiksi ja muurien turvassa asuviksi perustyypeiksi. Tarinaa kerrotaan R-nimisen zombin (Nicholas Hoult) näkökulmasta, mikä tekee aiheesta kiehtovamman. R syö Julie-nimisen tytskyn poikaystävän aivot, jonka sisältämät muistot saavat R:n ihastumaan. Hän pelastaa Julien rock'n'roll-tyyliin sisustamaan "kämppäänsä". Ehdottomasti paras näkemäni zombi-elokuva. Plussaa myös Nicholas Houltin "jerkkumainen" (Jeremias on pikkuveljeni) olemus, joka lämmitti syäntä.

North by Northwest (8.5/10)
North by Northwest eli suomeksi Vaarallinen romanssi on Alfred Hitchcockin jännityselokuva vuodelta 1959. Mainostoimiston johtajaa Roger Thornhillia (Cary Grant) luullaan salaiseksi agentiksi. Viaton mies joutuu päätähuimaavaan taka-ajoon. Elokuva on actionia parhaimmillaan.

The Imposter (7.5/10)
Ranskalainen identiteetti-varas keksii alkaa esittää kolme vuotta kadonnutta ollutta amerikkalaista poikaa. Huijaus menee täysillä läpi. Omalaatuinen ja hyytävä dokumentti.

De rouille et d'os (7.5/10)
Alain lähtee kotimaastaan Belgiasta Ranskaan siskonsa ja tämän miehen luokse olemaan pojallensa kaivattu isä. Sattumoisin hän tutustuu valaskouluttajaan Stephanieen. Molemmat pääosan esittäjät ovat täysien propsien näyttelijöitä: Matthias Schoenaerts on tuttu Bullheadin (2011) douppaavana lihaskimppuna (ja sai siitä paljon kiitosta ja kunniaa, sillä hänen tulkintansa ja roolille omistautumisensa henkisesti ja varsinkin fyysisesti oli kuin Christian Balen ihmeroolit konsanaan) ja Marion Cotillard Oscarin arvoisesta Edith Piafin roolista elokuvassa La vie en rose (2007). Ajatuksia herättävä ja herkistävä elokuva.

Jos luit tänne asti.. ONNEA ja palaamisiin leffatunnelmiin 2/4-otsikkoisen elokuvapäivityksen merkeissä.

4 kommenttia:

 1. Pitch perfect: Luin "...jäsenellä on paljon fetissejä ja ideoita..." :D
  The Lookout: Joseph!! <3<3<3<3!
  Cosmopolis: "..pääosassa Edward. Ei kun, Robert Pattinson" REPS!! :D

  Django..jne: katoin, että nyt vaihtu fonttikin isompaan; pystyy mummelitkin paremmin lukemaan! Mut sit tajusin :D

  Coal Miner's Daughter: Oli mun lempileffa joskus kakruna! Olin varmaan jotain 12vee, ku mummolla katoin sen ja ainakin sillon tykkäsin kovasti! Se Loretta Lynn oli musta ihana...tai ainaki se näyttelijä :)

  Osan lukaisin silmäillen. Joihinki oisin toivonu arviota katselukokemuksesta, useissa se olikin; että ossais valkata, mitä ite kandee kattoo ja mitä ei! Noi isoprinttiset tuun varmasti kattomaan!

  Toive: postaus leffoista, joita suosittelet!
  Ei tartte ees olla ku leffan nimi (,ilmestymisvuosi) ja päähenkilöt!

  VastaaPoista
 2. Sain tästä monta ideaa. :) Suosittelen Mike Birbiglian stand-upeja kuvana tai äänenä, mutkii toi Sleepwalk with me jätti vähä kylmäks, vaik osaan saman nimisen stand upin melkein sanasta sanaan.
  -Mörri

  VastaaPoista
 3. Kiitos leffavinkeistä! Ja höh kun et päässy 8 palloon!

  VastaaPoista
 4. Eilen katoin The Heat'in. Awesome! Melissa McCarthy rules. Oletko nahnyt? Beijos

  VastaaPoista